politica

Nicusor Dan se lupta iar cu minciunile lui Firea: „Rea credinta, nu se pune problema ca bucurestenii sa plateasca 800-900 de lei pe gigacalorie”

Primarul general Capitalei, Nicusor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizand ca nu se pune problema ca bucurestenii sa plateasca 800-900 de lei/gigacalorie.

„In primul rand, spune ca bucurestenii vor plati 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credinta, confuzie intre pretul total al gigacaloriei, platit parte de bucuresteni, parte de primarie si pretul platit de bucuresteni. Informatia corecta este ca, pana la modificarea de catre Consiliul General, pretul platit de bucuresteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scaderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o marire rezonabila a pretului gigacaloriei pentru bucuresteni, dar nu se pune problema ca acestia sa plateasca 800-900 de lei”, scrie Nicusor Dan, pe Facebook.

El mentioneaza ca pretul total este de 860 lei/gigacalorie, urmare a scaderii TVA. Totodata, Nicusor Dan ii reproseaza Gabrielei Firea ca nu a sustinut un buget mai mare pentru Bucuresti, astfel incat acesta sa acopere cresterea de preturi la termie.

„Daca ar fi vrut sa ajute cu adevarat bucurestenii carora le plange de mila, Gabriela Firea si-ar fi putut exercita pozitia de ministru si de parlamentar, astfel incat bugetul alocat Bucurestiului prin legea bugetului national sa acopere cresterea de preturi la termie suportata de Primarie. Dar e mai simplu sa propovaduiasca la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit”, precizeaza Nicusor Dan.

El mentioneaza ca primarii municipiilor din Romania, prin Asociatia Municipiilor, au transmis Guvernului o scrisoare, solicitand ca schema de sprijin sa nu discrimineze intre cetatenii racordati la centrale individuale si cei racordati la sisteme centralizate.

Primarul a reamintit ca au trecut doua luni de cand a propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare „rezonabila” a pretului gigacaloriei platit de bucuresteni, de la 164 de lei la 280 de lei.

„USR si PSD au respins majorarea. Fara un ajutor de la Guvern (sper sa existe acest ajutor) subventia pe care Primaria ar trebui sa o plateasca ar fi peste 2 miliarde lei fata de 1 miliard in 2021. Bucurestiul are nevoie de investitii, nu putem duce tot bugetul pe subventii. In acest context, apare si Gabriela Firea si da informatii false”, mai precizeaza el.

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Gabriela Firea, a declarat la Antena 3 ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marti un tarif de 980 de lei pe gigacalorie pentru Termoenergetica.

„ANRE a aprobat tariful local Termoenergetica pentru productie, transport, distributie a energiei termice. Acest tarif reprezinta tariful Elcen, care tine de Ministerul Energiei, plus tariful Termoenergetica, ce tine de Primarie, si in continuare va fi aprobat de Consiliul General. Dar atentie, ca este foarte grav: tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie, adica 980 de lei – ceea ce va spun sunt lucruri aflate astazi, lucruri foarte grave. Pana acum era 490 de lei costul pe gigacalorie. Inca o data: 980 de lei, crescut de la 490 de lei. Populatia platea 163 de lei. Azi, cand vorbim, exista subventia lasata de pe timpul meu, deci doar 163 de lei”, a afirmat Gabriela Firea, citata de Agerpres.

Ministrul Familiei a apreciat ca noul pret al gigacaloriei se va regasi pe prima factura a bucurestenilor, daca tariful va fi aprobat in aceasta luna de Consiliul General al Primariei Bucuresti.

„(Noul tarif aprobat, n.r.) va trece in Consiliul General, unde dumnealor au majoritate, noi nu putem sa-i oprim, pentru ca au majoritate. Daca luna aceasta, la prima sedinta ordinara, se voteaza tariful aprobat de ANRE, deci dublu fata de suma care era, adica 980 de lei, aproape 1.000 de lei, inclusiv TVA, (noul tarif, n.r.) intra in vigoare la urmatoarea factura”, a mentionat Gabriela Firea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago