Nivelul ghetii marine din Antarctica, la un minim istoric „uluitor”. Suprafata de gheata care a disparut este de cinci ori mai mare decat Marea Britanie

externe

antarctica, schimbari climatice

Gheata marina din Antarctica a atins un nivel minim istoric, iar consecintele ar putea fi devastatoare, au avertizat expertii polari, relateaza The Telegraph.

Datele din satelit arata ca gheata marina este semnificativ sub orice nivel inregistrat anterior in timpul iernii (martie-octombrie). Suprafata de gheata care lipseste este echivalenta cu o suprafata de cinci ori mai mare decat cea a Insulelor Britanice.

„Este atat de departe de tot ce am mai vazut pana acum, incat este aproape halucinant”, a declarat Walter Meier, care monitorizeaza gheata marina in cadrul Centrului National de Date privind Zapada si Gheata.

Uriasa intindere de gheata din Antarctica regleaza temperatura planetei – suprafata alba reflecta energia Soarelui inapoi in atmosfera si, de asemenea, raceste apa de sub si din apropierea ei.

Fara ca gheata sa raceasca planeta, Antarctica s-ar putea transforma din frigiderul Pamantului intr-un radiator, au declarat expertii.

Scaderea ghetii marine a ucis deja mii de pui de pinguin imperial in acest sezon si se asteapta sa afecteze si alte specii din Antarctica. Luna trecuta, s-a raportat ca pana la 10.000 de pui de pinguin imperial au fost ucisi dupa ce gheata marina s-a topit si s-a rupt inainte ca acestia sa poata dezvolta penele impermeabile necesare pentru a inota in ocean.

Si animalele care traiesc pe gheata, cum ar fi focile Weddell si focile crabator, ar putea fi afectate.

Oamenii de stiinta incearca inca sa afle de ce gheata marina este la un nivel atat de scazut, dar lipsa de informatii istorice face ca multe lucruri sa ramana necunoscute.

„Exista o sansa ca aceasta sa fie o expresie cu adevarat ciudata a variabilitatii naturale”, a declarat Dr. Meier, ceea ce inseamna ca mai multi factori naturali ar putea afecta simultan regiunea.

Oceanul cu temperaturi record din acest an este probabil un factor care a contribuit la aceasta situatie, deoarece apa calda nu ingheata, in timp ce este posibil sa fi existat, de asemenea, schimbari in curentii oceanici si in vanturile care determina temperaturile din Antarctica.

Fenomenul meteorologic El Nino, care se dezvolta in prezent in Pacific, ar putea, de asemenea, sa contribuie.

Dr. Robbie Mallet, care se afla in peninsula Antarctica, a declarat ca devine evident „cat de vulnerabila” este Antarctica la schimbarile climatice fata de cat se credea anterior.

Exista „motive foarte, foarte serioase pentru a fi ingrijorati”, a declarat el pentru BBC. „Este potential un semn cu adevarat alarmant al schimbarilor climatice din Antarctica, care nu a existat in ultimii 40 de ani. Si abia este la inceput”, a mai spus dr. Mallet.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: