Noi descoperiri in urma sapaturilor la ruinele unei biserici vechi de 1.500 de ani din Istanbul

life

Ruinele Bisericii Sf. Polieuct, considerata una dintre cele mai importante structuri ale Imperiului Roman de Rasarit, construita cu aproximativ 1500 de ani in urma, sunt scoase la iveala la Istanbul, potrivit Anadolu.

Echipe ale Directiei Muzeelor de Arheologie din Istanbul fac in prezent sapaturi in zonele subterane ale bisericii, iar ultimele descoperiri au fost adaugate la inventar.

Rahmi Asal, directorul muzeelor, a declarat ca zona in care se afla biserica contine unele dintre cele mai importante vestigii arheologice din Istanbul, care au decoratiuni si structuri arhitecturale foarte importante.

Sf. Polieuct este cea mai mare si mai importanta structura a perioadei sale dupa Marea Moschee Hagia Sofia, a spus el, adaugand ca biserica a fost construita in anii 524-527 de catre printesa Anicia Juliana, care dorea sa dea dovada de putere in fata imparatului Justinian si a sotiei sale, Teodora, care mai tarziu i-a urmat la tron.

Asal a explicat ca biserica a fost grav avariata, in special in timpul invaziei romane, si de un cutremur din 1010, iar bucati din ea au fost luate si folosite la construirea Bazilicii Sf. Marcu din Venetia.

El a spus ca materiale luate din biserica au fost folosite si la decorarea si constructia altor structuri asemanatoare din Istanbul.

Primele sapaturi arheologice au fost efectuate in 1960-1967 de catre istoricul de arta britanic Prof. Dr. Martin Harrison si arheologul Nezih Firatli, cea mai mare parte a zonei descoperite a bisericii fiind dezgropata in acel moment.

O bucata dintr-o statuie din marmura, reprezentand un trunchi de barbat, a fost descoperita la aproximativ un metru adancime, pe latura de nord a structurii principale. Statuia de marmura, care masoara 33 de centimetri inaltime si 28 de centimetri latime, ar putea data din perioada romana tarzie a secolelor III-IV.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: