Noi violente la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim: „Palma adusa eforturilor recente ale SUA care au incercat sa creeze calm si stabilitate in timpul Ramadanului”

externe

La cateva ore dupa arestarea a 350 de persoane intr-un raid al politiei israeliene in complexul moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, au avut loc noi ciocniri intre fortele de ordine si palestinieni, in ciuda unui apel al SUA de a calma tensiunile, potrivit Reuters.

Confruntarile, in timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului si in ajunul sarbatorii Pastelui evreiesc, au declansat un schimb de focuri transfrontalier in Gaza si au starnit temeri de noi violente.

In noaptea de miercuri spre joi, politia a intrat in complex si a incercat sa evacueze credinciosii, folosind grenade asomatoare si tragand cu gloante de cauciuc, a declarat Waqf, organizatia islamica desemnata de Iordania care gestioneaza complexul.

Credinciosii au aruncat cu obiecte in politie, au spus martorii. Semiluna Rosie Palestiniana a declarat ca sase persoane au fost ranite.

Politia a anuntat ca zeci de tineri au adus pietre si petarde in moschee si au incercat sa se baricadeze inauntru. Totusi, Waqf a spus ca politia a intrat in moschee inainte ca rugaciunile sa se incheie.

„Raidul Israelului in moscheea Al-Aqsa, atacul sau asupra credinciosilor, este o palma adusa eforturilor recente ale SUA care au incercat sa creeze calm si stabilitate in timpul Ramadanului”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Cu mai putin de 24 de ore mai devreme, politia a facut o perchezitie in moschee pentru a incerca sa indeparteze persoane despre care spuneau ca sunt agitatori mascati care s-au inchis inauntru dupa ce incercarile de a-i indeparta prin dialog au esuat.

Semiluna Rosie Palestiniana a declarat ca 12 palestinieni au fost raniti in confruntarea anterioara, inclusiv din cauza gloantelor cu varf de cauciuc si a batailor. Politia israeliana a declarat ca doi ofiteri au fost raniti.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la violentele de la moschee si a spus ca este imperativ ca israelienii si palestinienii sa reduca tensiunile.

Dupa primele ciocniri de la moschee, militantii palestinieni au tras cel putin noua rachete din Gaza in Israel, provocand lovituri aeriene despre care Israelul a spus ca au vizat site-uri de productie de arme ale gruparii islamiste Hamas care controleaza enclava.

Nu au fost raportate victime de nicio parte a frontierei. Hamas nu a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu rachete, dar a spus ca acestea au fost un raspuns la raidul asupra Al-Aqsa, unde ciocnirile din 2021 au declansat un razboi de 10 zile cu Gaza.

Chiar inainte de a doua ciocnire Al-Aqsa, inca doua rachete au fost lansate din Gaza. Armata israeliana a spus ca niciuna nu a atins vreo tinta.

„Nu suntem interesati de o escaladare, dar suntem pregatiti pentru orice scenariu”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei israeliene Daniel Hagari la inceputul zilei.

Complexul Al-Aqsa din orasul vechi al Ierusalimului este al treilea loc sfant al islamului, unde zeci de mii de oameni se roaga in timpul Ramadanului. Este, de asemenea, cel mai sacru loc al iudaismului, venerat ca Muntele Templului, un vestigiu al celor doua temple evreiesti biblice.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pus situatia pe seama „extremistilor” care s-au baricadat in interiorul moscheii cu arme si pietre.

„Israelul se angajeaza sa mentina libertatea de cult, accesul liber la toate religiile si status quo-ul de pe Muntele Templului si nu va permite extremistilor violenti sa schimbe asta”, a spus el intr-un comunicat.

Conform unui aranjament de lunga durata „status quo” care guverneaza complexul, non-musulmanii pot vizita, dar numai musulmanii se pot inchina. Unii vizitatori evrei s-au rugat acolo din ce in ce mai mult, in ciuda acestui aranjament.

Waqf a descris actiunile politiei drept „un atac flagrant asupra identitatii si functiei moscheii ca loc de cult numai pentru musulmani”.

„Liderii tuturor partilor implicate trebuie sa actioneze in mod responsabil si sa se abtina de la pasi care ar putea escalada tensiunile”, a spus Coordonatorul Special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland.

Liga Araba a organizat o intalnire de urgenta, dupa care a condamnat raidul si a spus ca pune in pericol stabilitatea regionala.

Emiratele Arabe Unite (EAU) si China au cerut Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, sa discute situatia cu usile inchise joi, au declarat diplomatii.

„Credinciosii nu ar trebui sa se baricadeze in interiorul moschei si a lacasurilor de cult cu arme si explozibili”, a adaugat Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite.

Iordania si Egiptul, ambele implicate in eforturile sustinute de SUA de a reduce tensiunile dintre Israel si Palestina, au condamnat incidentul, la fel ca si Turcia. Arabia Saudita, cu care Israelul spera sa normalizeze legaturile, a declarat ca „atacul” Israelului asupra Al-Aqsa a subminat eforturile de pace.

„Agresiunea Israelului impotriva sfintei moschei Al-Aqsa este un atac flagrant asupra dreptului fundamental al palestinienilor de a se inchina liber in locul lor sfant”, a declarat Ministerul palestinian de Externe.

In Gaza, mii de oameni s-au adunat in semn de protest.

Ministrul extremist al politiei, Itamar Ben-Gvir, a cerut un raspuns dur. „Rachetele Hamas necesita mai mult decat aruncarea in aer a dunelor si a locurilor goale. Este timpul sa rupem capete in Gaza”, a spus el intr-un tweet.

In orasul Beit Ummar din Cisiordania, protestatarii palestinieni au ars cauciucuri si au aruncat cu pietre si dispozitive explozive in soldatii israelieni, dintre care unul a fost ranit, a spus armata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: