Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

externe

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape 10 ani, sa construiasca o noua capitala. Constructia orasului, realizata in mai multe etape, in care se afla deja cea mai inalta cladire din Africa, se estimeaza ca va costa, in cele din urma, mai bine de 58 de miliarde de dolari. Costul ametitor al proiectului a atras critici presedintelui Abdel Fattah el-Sisi si guvernului, din partea a numeroase zone ale societatii egiptene, conform Business Insider.

Ca si Indonezia, Egiptul construieste o noua capitala, raspunzand in acest caz  provocarii reprezentate de supraaglomerare. In capitala actuala, Cairo, locuiesc aproximativ 22 de milioane de persoane, ceea ce o face una dintre cele mai dens populate zone metropolitane din lume. Factorii de decizie politica considera ca ridicare unui nou oras ar putea contribui la reducerea congestiei populatiei din vechea capitala.

Noua metropola nu a primit inca un nume oficial, dar este adesea denumita „Noua Capitala Administrativa”. Orasul este construit in desert, la 50 de kilometri de Cairo, si gazduieste deja un zgarie-nori impunator in cartierul central de afaceri.

Guvernul egiptean a prevazut ca finalizarea noii capitale administrative va costa 58 de miliarde de dolari. Peste 1.500 de familii s-au mutat deja acolo, a relatat CNN, citandu-l pe Khaled Abbas, presedintele „Administrative Capital for Urban Development” (ACUD) care supervizeaza proiectul.

Planul este ca, in cele din urma, noua capitala sa aiba 6,5 milioane de locuitori.

Proiect anuntat in martie 2015

Guvernul egiptean si-a dezvaluit planul de construire a capitalei in urma cu peste noua ani, estimand la acea vreme ca proiectul va costa 45 de miliarde de dolari. Noul oras este unul dintre multele megaproiecte anuntate de Egipt sub conducerea presedintelui Abdel Fattah el-Sisi. De asemenea, el se mai gandeste la o extindere a Canalului Suez.

Guvernul vrea sa reduca supraaglomerarea din Cairo

Cand a fost anuntat proiectul, ministrul de atunci al locuintelor, Mostafa Madbouly, a declarat ca acesta face parte dintr-un plan de reducere a aglomeratiei din Cairo, intins pe parcursul a patru decenii. Populatia capitalei  Cairo era pe cale sa se dubleze, ajungand la aproximativ 36 de milioane de locuitori in acel interval de timp, spunea el.

Pentru aceasta, oficialii au ales un loc in desert, la 50 km est de Cairo. Noul oras este situat intre Cairo si orasul port maritim Suez. Este conectat la vechea capitala printr-un sistem de cale ferata usoara electrificata, care a fost inaugurat in iulie 2022.

14 ministere si institutii guvernamentale s-au mutat in noua capitala

In prezent, situl are cartiere guvernamentale, de afaceri si rezidentiale, si gazduieste deja mii de functionari publici si pe familiile acestora. Paisprezece ministere si entitati guvernamentale s-au mutat in noua capitala incepand cu vara anului trecut.

Iconic Tower, cea mai inalta cladire din Africa, de 396 m inaltime

Zgarie-norul, care a fost finalizat anul trecut, are o inaltime de aproximativ 396 de metri. Are 77 de etaje si este un amestec de spatii rezidentiale, birouri si hoteluri. Noua capitala gazduieste, de asemenea, una dintre cele mai mari moschei din Africa si un stadion urias.

Marea Moschee poate gazdui 107.000 de credinciosi, potrivit BBC. Incepand de anul trecut, aceasta gazduia cel mai greu candelabru din lume, care cantarea peste 50.000 de kilograme.

Stadionul, cunoscut sub numele de „New Administrative Capital Stadium”, va putea gazdui aproape 94.000 de persoane. Acesta face parte din complexul „Orasul Olimpic”, prin care, guvernul spera sa castige dreptul de a gazdui evenimente sportive majore, precum Cupa Mondiala FIFA.

Tara, indatorata pentru constructia unui oras „pentru cei bogati”

Insa, parte din societatea egipteana, si dintre liderii politici sunt ingrijorati de costurile uriase ale proiectului. Egiptul a declarat ca proiectul va fi finantat de intreprinderile de stat si de banii pe care ii poate incasa din vanzarea de terenuri – dar unii critici considera ca tara nu ar trebui sa cheltuiasca atat de multi bani pentru o noua capitala.

Analistul politic Maged Mandour a declarat pentru The New York Times ca guvernul „imprumuta bani din strainatate pentru a construi o metropola pentru cei bogati”, reflectand faptul ca acesta a luat deja imprumuturi de miliarde de dolari de la FMI.

(foto: youtube.com/@theglobalguy)

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: