Noua descoperire arheologica in cimitirul din Alba Iulia. Complex de acum 5.000 de ani, din perioada eneolitica

news

Cimitirul din Alba Iulia de unde, saptamana trecuta, a fost scos bucati cu excavatorul un sarcofag roman vechi de 1700 de ani, a oferit arheologilor aflati la fata locului o noua surpriza, potrivit Alba 24.

Potrivit arheologilor, cu prilejul excavarii unei noi gropi in arealul de extindere al cimitirului, de aceasta data sub supravegherea arheologilor prezenti la recuperarea sarcofagului, a fost descoperit un complex din perioada eneolitica (faza a III-a a culturii Cotofeni), de la sfarsitul mileniului 4 – inceputul mileniului 3 i.Hr.

Complexul preistoric a aparut la adancimea de aproximativ un metru, sub forma unei pete circulare de culoare neagra cu multa cenusa, pigment de arsura, fragmente ceramice si oase de animal.

Au fost descoperite si numeroase fragmente ceramice apartinand unui vas din aceasta perioada.

Existenta locuirii preistorice in acesta zona scoate in evidenta importanta sitului arheologic si caracterul sau pluristratificat.

Apulum este cel mai mare sit arheologic din Dacia romana si chiar unul dintre cele mai intinse din Imperiul Roman.

Apulum a fost declarat zona de interes national, respectiv zona de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a caror cercetare arheologica, protejare si punere in valoare este de importanta exceptionala pentru istoria si cultura nationala.

Anumite zone din situl Apulum (castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul guvernatorilor romani, sectorul Domus-Thermae) au fost propuse pentru a fi incluse in UNESCO in cadrul unui demers amplu la nivel national, coordonat de Comisia LIMES si toate institutiile colaboratoare, precizeaza arheologii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: