externe

Noul presedinte al Cehiei a infuriat deja China pentru ca a vorbit cu presedintele Taiwanului. Petr Pavel: „Taiwanul si Republica Ceha impartasesc valorile libertatii, democratiei si drepturilor omului”

Convorbirea telefonica purtata luni de noul presedinte ceh Petr Pavel cu presedintele taiwanez Tsai Jing-wen a starnit furia Beijingului, informeaza Euractiv.

Potrivit cancelariei presedintelui taiwanez, convorbirea a durat aproximativ un sfert de ora, iar Tsai si-a exprimat dorinta de a ramane in contact cu Pavel.

Apelul telefonic al lui Pavel a starnit critici din partea Chinei. Cotidianul ceh Denik N scrie ca diplomatia ceha a confirmat ca ministerul chinez de externe a contactat ambasada ceha de la Beijing si si-a exprimat ingrijorarea.

„Putem confirma ca Ministerul chinez de Externe i-a contactat telefonic pe colegii nostri de la ambasada (ceha) de la Beijing. Partea chineza si-a exprimat ingrijorarea cu privire la informatiile din mass-media despre viitoarea convorbire telefonica dintre presedintele ales si presedintele taiwanez”, a declarat pentru iDnes Mariana Wernerova, purtatoarea de cuvant a Ministerului ceh de Externe.

Pavel – fost sef al comitetului militar al NATO – a fost ales sambata (28 ianuarie) si va fi investit oficial in functia de presedinte ceh pe 9 martie. Pana atunci, presedintele oficial al tarii este Milos Zeman, un politician bine cunoscut pentru opiniile sale pro-chineze. Cu toate acestea, Pavel stabileste deja relatii cu viitorii sai omologi.

„Astazi, am vorbit cu presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. I-am multumit pentru felicitari si am asigurat-o ca Taiwanul si Republica Ceha impartasesc valorile libertatii, democratiei si drepturilor omului. Am convenit asupra consolidarii parteneriatului nostru”, a scris luni Petr Pavel pe Twitter.

China considera Taiwanul este o provincie a sa, prin urmare liderii multor tari nu se intalnesc oficial cu inalti oficiali taiwanezi pentru a nu supara Beijingul.

In ultimul an, tensiunile dintre Taiwan si China au crescut pe masura ce Taiwanul si-a sporit prezenta diplomatica si relatiile cu tarile occidentale.

Republica Ceha respecta in mod oficial o politica unei singure Chine si recunoaste oficial doar China continentala. Cu toate acestea, guvernul ceh, precum si noul presedinte ales, isi declara interesul de a coopera cu Taiwanul datorita structurii sale democratice.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

7 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

10 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

10 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

10 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

10 ore ago