Noul presedinte al Taiwanului nu se lasa intimidat de Beijing: „Felicit populatia ca a rezistat cu succes eforturilor fortelor externe de a influenta aceste alegeri”

externe

Lai Ching te

Presedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sambata, in fata sustinatorilor sai, sa protejeze insula de ”amenintarile si intimidarile din partea Chinei”, dupa ce Beijingul a transmis dupa scrutinul prezidential si parlamentar desfasurat sambata ca reunificarea este inevitabila, transmite France Presse.

Lai a felicitat populatia pentru ca „a rezistat cu succes eforturilor fortelor externe de a influenta aceste alegeri”.

Dupa o campanie marcata de o puternica presiune diplomatica si militara din partea Chinei, Lai a castigat alegerile prezidentiale intr-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi. El isi va prelua mandatul la 20 mai.

Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reinnoirea celor 113 locuri din parlament, unde DPP si-a pierdut majoritatea.

Vicepresedintele demisionar Lai Ching-te, in varsta de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un „pericol grav”, deoarece partidul sau sustine ca insula este de facto independenta.

Tara comunista, care considera Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a reactionat sambata seara, afirmand ca acest vot „nu va impiedica tendinta inevitabila de reunificare cu China”.

”Vreau sa multumesc poporului taiwanez pentru ca a scris un nou capitol al democratiei noastre”, a declarat Lai Ching-te in discursul sau de victorie, „pentru ca spunem comunitatii internationale ca, intre democratie si autoritarism, noi vom fi de partea democratiei”.

Cu toate acestea, el a promis sa „continue schimburile si cooperarea cu China”.

Prezenta la vot a fost de 71,9%.

In China, acoperirea mediatica a alegerilor din Taiwan a fost redusa la minimum in timpul campaniei, iar sambata seara, programul de stiri al televiziunii de stat nici macar nu le-a mentionat, scrie AFP.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte in rivalitatea dintre China si Statele Unite, principalul sustinator militar al teritoriului, iar Washingtonul intentioneaza sa trimita o „delegatie informala” pe insula dupa vot.

Un conflict in aceasta stramtoare ar fi dezastruos pentru economia mondiala: insula furnizeaza 70% din semiconductorii din lume si peste 50% din containerele din lume sunt transportate prin ea, potrivit AFP.

Chen Binhua, un purtator de cuvant al Biroului pentru afaceri taiwaneze al Consiliului de Stat, a declarat sambata ca Taiwanul apartine Chinei si alegerile desfasurate sambata in acest teritoriu nu ar opri tendinta inevitabila de reunificare a Chinei, transmite agentia chineza de presa Xinhua.

Chen a subliniat ca alegerile nu vor schimba tendinta de dezvoltare a relatiilor dintre cele doua maluri ale stramtorii si nici aspiratia comuna a compatriotilor de pe ambele maluri ale Stramtorii Taiwanului de a construi legaturi mai stranse. Potrivi oficialului chinez, rezultatele alegerilor pentru conducerea si legislativul din Taiwan arata ca Partidul Democrat Progresist, care a castigat scrutinul, nu poate reprezenta majoritatea opiniei publice de pe insula.

”Pozitia noastra privind rezolvarea problemei Taiwanului si realizarea reunificarii nationale ramane neschimbata, iar determinarea noastra este de nezdruncinat”, a declarat Chen. ”Vom respecta Consensul din 1992, care intruchipeaza principiul ‘o singura China’, si ne vom opune cu fermitate activitatilor separatiste care vizeaza ‘independenta Taiwanului’ si interferentele straine”, a declarat Chen.

El a declarat ca partea continentala va colabora cu partidele politice, grupurile si persoanele relevante din Taiwan din diferite domenii pentru a promova schimburile si cooperarea intre cele doua maluri ale stramtorii, pentru a promova dezvoltarea integrata, cultura chineza si dezvoltarea pasnica a relatiilor dintre cele doua maluri ale stramtorii, precum si cauza reunificarii nationale.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat deja la guvernare, si-a pastrat puterea, candidatul sau, Lai Ching-te, fiind ales presedinte in locul presedintelui demisionar Tsai Ing-Wen.

In Taiwan, acesta este primul partid politic care castiga trei mandate consecutive de cand populatia din aceasta tara insulara democratica a inceput sa isi aleaga direct presedintele in 1996.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: