„Nu dorim doar o incetare a focului”. Sefa UE, Ursula von der Leyen, face apel la o pace durabila in Ucraina

externe

ursula von der leyen, rezistenta, popor ucrainea, Kiev, razboi

O incetare a focului in Ucraina nu este suficienta pentru oficialii europeni, care doresc o pace durabila in regiune, a declarat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru CNBC.

„Suntem foarte clari ca nu ne dorim doar o incetare a focului si un conflict inghetat in regiunile din Ucraina, pentru ca aceste regiuni vor fi intotdeauna fragile. Nicio investitie nu va merge acolo, iar conflictul ar putea [in] orice moment sa se reaprinda, asa cum am aflat din 2014. Asa ca trebuie sa fie o pace reala”, a declarat von der Leyen la o conferinta privind eforturile de reconstructie pentru Ucraina, care a avut loc la Londra.

Kievul a reusit sa respinga invazia totala a Rusiei din februarie 2022. Tensiunile teritoriale cu Moscova dateaza din 2014, cand Rusia a anexat ilegal Crimeea – pe care Kievul o considera parte a Ucrainei.

Ucraina se afla in primele etape ale contraofensivei sale pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia in sudul si estul tarii. Analistii militari au sustinut ca Kievul a obtinut deocamdata castiguri mici.

Negocierile de pace par sa fie deocamdata indepartate, iar oficialii occidentali sunt sceptici in privinta perspectivelor de succes ale propunerilor internationale, precum planul in 12 puncte prezentat de principalul partener comercial al Rusiei, China, la aniversarea primului an de la izbucnirea conflictului.

Planul Beijingului nu a condamnat Rusia pentru invazia sa si nu a inclus obiectivul Kievului de a recastiga Crimeea.

Von der Leyen a declarat ca China poate fi totusi un actor crucial in procesul de pace.

„China este un membru permanent al ONU, iar acest lucru vine cu o responsabilitate. Iar China are influenta asupra Rusiei, asa ca ne asteptam ca China sa isi foloseasca aceasta influenta pentru a convinge Rusia sa se aseze la masa negocierilor”, a spus ea.

Comentariile ei vin in contextul in care guvernele occidentale par sa isi intensifice eforturile pentru viitoarea reconstructie a Ucrainei. Premierul britanic Rishi Sunak a anuntat miercuri, in cadrul conferintei, garantii de imprumut in valoare de 3 miliarde de dolari pe trei ani. Marti, Uniunea Europeana a anuntat ca va oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro intre 2024 si 2027.

Von der Leyen a declarat ca reuniunea de doua zile de la Londra a avut ca scop ca guvernele sa isi coordoneze ajutorul acordat Kievului, dar si sa convinga investitorii privati sa li se alature.

„Este vorba de a convinge sectorul privat sa participe”, a spus ea: „Avem nevoie de aceste cunostinte, de aceasta expertiza si, bineinteles, de puterea financiara”.

Datele Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene, publicate in martie, au calculat costul reconstructiei in Ucraina la aproximativ 411 miliarde de dolari. Totusi, aceasta cifra a fost calculata inainte de prabusirea barajului Nova Kahovka si inundatiile care au urmat la inceputul acestei luni, iar costul nu face decat sa creasca pe masura ce razboiul se prelungeste.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: