Nu exagerati amenintarea cu incalzirea globala, spune noul sef al IPCC (ONU): „Daca comunicati in mod constant mesajul ca suntem cu totii condamnati la disparitie, atunci acest lucru paralizeaza oamenii”

externe

jim skea, onu, schimbari climatice

Noul presedinte al Grupului interguvernamental de experti interguvernamentali privind schimbarile climatice (IPCC) al ONU, Jim Skea, a vorbit cu doua mari agentii de presa germane in weekend, la scurt timp dupa numirea sa in functie, scrie Deutsche Welle.

Intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel, Skea a avertizat impotriva acordarii unei importante prea mari obiectivului actual al comunitatii internationale de limitare a incalzirii globale la 1,5 grade Celsius fata de era preindustriala.

„Nu ar trebui sa disperam si sa cadem intr-o stare de soc” daca temperaturile globale ar creste cu aceasta valoare, a spus el.

„Daca comunicati in mod constant mesajul ca suntem cu totii condamnati la disparitie, atunci acest lucru paralizeaza oamenii si ii impiedica sa ia masurile necesare pentru a tine sub control schimbarile climatice”, a spus Skea.

„Lumea nu se va sfarsi daca se incalzeste cu mai mult de 1,5 grade”, a declarat Skea pentru Der Spiegel. „Va fi insa o lume mai periculoasa”.

Depasirea acestui prag ar duce la multe probleme si tensiuni sociale, a spus el, dar totusi acest lucru nu ar constitui o amenintare existentiala pentru omenire.

Obiectivul declarat al comunitatii internationale este, in prezent, limitarea incalzirii globale la tinta de 1,5 grade Celsius, chiar daca estimarile ONU sugereaza ca angajamentele actuale asumate de tari sunt, de fapt, susceptibile de a fi cu mult inferioare obiectivului.

ONU estimeaza ca, in aproximativ un deceniu, obiectivul ar putea fi depasit.

Ce a mai spus Skea?

James „Jim” Skea este licentiat in fizica, nascut la Dundee, Scotia si si-a sustinut teza de doctorat in domeniul cercetarii energetice. Lucreaza la Imperial College din Londra din 2009.

Barbatul in varsta de 69 de ani, care a fost implicat in activitatea IPCC inca de la infiintarea acestuia in anii 1990, a fost numit miercuri noul presedinte al institutiei.

El a declarat pentru Der Spiegel ca exista in continuare motive bune pentru a fi optimist in lupta impotriva schimbarilor climatice.

„Fiecare masura pe care o luam pentru a slabi schimbarile climatice ajuta”, a spus el, adaugand ca masurile devin „din ce in ce mai eficiente din punct de vedere al costurilor”.

Skea a spus ca un obiectiv pe termen scurt ar trebui sa ramana extinderea energiei electrice regenerabile pentru a reduce emisiile provenite din generarea de energie electrica din combustibili fosili si de la vehiculele cu motoare cu combustie interna.

Abstinenta individuala este buna, dar este nevoie de o noua infrastructura

Skea a prezis ca un domeniu dificil s-ar putea dovedi a fi schimbarea stilului de viata al oamenilor. El a spus ca niciun om de stiinta nu le poate spune oamenilor cum sa traiasca sau ce sa manance.

„Abstinenta individuala este buna, dar ea singura nu va aduce schimbarea in masura in care va fi necesara”, a spus Skea. „Daca vrem sa traim mai constient de clima, avem nevoie de o infrastructura complet noua. Oamenii nu se vor urca pe biciclete daca nu exista piste pentru biciclisti.”

Skea a mai spus ca a dorit sa adapteze IPCC astfel incat sa poata oferi sfaturi mai bune si mai bine directionate unor grupuri specifice de persoane cu privire la modul in care acestea ar putea actiona pentru a combate schimbarile climatice.

El a mentionat grupuri precum urbanistii, proprietarii de terenuri si intreprinderile: „Cu toate aceste lucruri, este vorba despre oameni reali si despre viata lor reala, nu despre abstractiuni stiintifice. Trebuie sa coboram un nivel”, a declarat el pentru DPA.

De asemenea, el a spus ca spera sa faca progrese in timpul mandatului sau in ceea ce priveste modul in care si unde sunt trimisi si cheltuiti banii pentru a aborda problema la nivel global.

„Exista suficienti bani in lume, provocarea este de a-i face sa ajunga in locurile potrivite”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: