„Nu faceti circ acolo unde nu este cazul”. Cum a fost pusa la punct Dancila de europarlamentarii straini

politica

Europarlamentarii au vorbit miercuri, in plen, la dezbaterea despre situatia din Romania, despre importanta luptei anticoruptie, despre modificarile legislative care afecteaza independenta justitiei si despre un popor roman care lupta pentru democratie, dar care este ignorat de propriul Guvern. Unul dintre membrii Parlamentului European a intrebat-o pe Viorica Dancila, prezenta si ea la dezbatere, ce interese ascunse are Executivul roman, in timp ce un alt europarlamentar a acuzat ca autoritatile romane vor sa legalizeze coruptia. O sinteza a dezbaterilor realizata de news.ro.

Esteban Gonzalez Pons (PPE): Romanii s-au luptat pentru democratie. De ce ii ignorati? Ce interese ascunse colcaie in spatele Guvernului dumneavoastra?

Un europarlamentar PPE a spus, miercuri, in plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind situatia din Romania, ca poporul roman este decent si curajos, pentru ca a luptat mereu pentru democratie, intreband-o retoric pe premierul Viorica Dancila de ce nu isi asculta poporul si de ce ii ignora pe romani

„Romanii s-au luptat pentru democratie, sunt un popor decent si curajos. Ii ignorati, doamna, de ce nu vreti sa va ascultati poporul? Ce interese ascunse colcaie in spatele Guvernului dumneavoastra? Acest Parlament vrea sa stie aceste lucruri. Ascultati-va poporul, romanii vor doar transparenta si integritate”, a spus in plenul Parlamentului European Esteban Gonzalez Pons, din grupul PPE.

Ska Keller (Verts/ALE): Guvernul roman permite oamenilor condamnati sa fure bani. Legalizati, de fapt, coruptia

Europarlamentarul Ska Keller (Verts/ALE) a subliniat aceeasi idee: romanii au luptat pentru democratie si au reusit sa dea jos o dictatura dupa zeci de ani, insa acum Guvernul Romaniei permite oamenilor condamnati sa fure bani, legalizand, practic, coruptia. Keller a adaugat ca se fura mai multi bani decat se investesc in spitale.

„Romania are o traditie indelunga si mandra pentru libertate. A dat jos o dictatura dupa 42 de ani. Romania a facut-o, desi a fost greu. Democratia s-a dezvoltat, a intrat in UE, iar ce se intampla acum este cu atat mai ingrijorator. Guvernul vostru va permite oamenilor condamnati sa fure bani. Legalizati, de fapt, coruptia. Banii sunt luati de la oameni si merg in buzunarele altora. Romanilor le pasa, pentru ca au iesit in strada”, a spus Ska Keller.

Ea a vorbit si despre proteste si a spus ca i se pare total gresit ca oamenii trebuie sa aiba o autorizatie, un acord pentru a protesta, desi a protesta tine de dreptul la libertate

Monica Macovei: Justitia este primul dusman al PSD si ALDE. Romanii riposteaza

Europarlamentarul Monica Macovei a acuzat coalitia de guvernare in discursul de minciuni, impostura si interese proprii, afirmand ca pentru liderul PSD Liviu Dragnea si liderul ALDE Calin-Popescu Tariceanu justitia le este dusman.

„Dragnea si Tariceanu ataca acum UE, pentru ca minciuna si impostura le-au fost descoperite. Dar romanii vor in Europa, vor in democratie si libertate. Romania nu este un grup de politicieni corupti. Multi romani au plecat in lume din cauza coruptiei, dar vor acasa. Justitia este primul dusman al PSD si ALDE, care au schimbat legile justitiei ca sa controleze magistratii si codurile penale pentru a bloca anchetele. Se folosesc de niste protocoale ca sa obtina revizuirea unor sentinte de condamnare. Romanii protesteaza, nu sunt inerti, vor riposta intotdeauna ca sa-si apere democratia”, a declarat Monica Macovei.

Guy Verhofstadt (ALDE): Nu mergeti pe calea proasta, urmand exemplul Ungariei si Poloniei, urmati recomandarile Comisiei de la Venetia

Un alt europarlamentar, din partea ALDE, a recomandat autoritatile romane sa tina cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, subliniind ca lupta impotriva coruptiei trebuie intarita, nu slabita.

„Dupa parerea mea, Romania are doua probleme: coruptia raspandita si serviciile secrete. Un stat in stat. Ambele probleme trebuie abordate. Vad, doamna prim-ministru, o reactie total nepotrivita. Slabirea luptei anticoruptie si subminarea procurorilor, asta nu este modul in care liberalii guverneaza. Pot sa va dau un sfat: nu mergeti pe calea proasta urmand exemplul Ungariei si Poloniei. Urmati recomandarile Comisiei de la Venetia, sa-i lasati pe ei sa analizeze sistematice propunerile de modificare a legislatiei pentru ca lupta impotriva coruptiei trebuie intarita, nu slabita. Puterea intunecata a vechii securitati trebuie distrusa”, a spus Guy Verhofstadt (ALDE).

Barbara Spinelli (GUE/NGL): De ce Romania trebuie condamnata, dar Spania nu?

Lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru un stat de drept, iar oamenii au iesit in strada pentru asta, insa sunt cuvinte puternice care descrie ce s-a intamplat la mitingul din 10 august pentru ca aceleasi violente si acelasi stil de interventie a fortelor de ordine au avut loc in alte state, precum Spania, considera europarlamentarul Barbara Spinelli.

„Lupta impotriva coruptiei si pentru independenta justitiei este cruciala pentru statul de drept. (…) Apararea statului de drept este importanta. Am ascultat ce s-a intamplat in 10 august, protestatari batuti de Jandarmerie. Totusi, sunt cuvinte puternice cand avem exemple si in alte tari. De ce Romania trebuie sa fie condamnata in timp ce Spania nu trebuie sa fie?”, a declarat in plen Barbara Spinelli (GUE/NGL).

Dan Nica (PSD): In Romania, justitia se face doar in sala de judecata si niciodata pe baza de protocoale, de intelegeri oculte

In Romania, justitia nu se face pe baza protocoalelor secrete, sustine europarlamentarul PSD Dan Nica. El a spus ca „trecutul intunecos” cu ministri ai Justitiei care au transformat procurorii in servitori si i-au timorat pe judecori nu trebuie sa se intoarca.

„Romania nu mai accepta sa fie moneda de schimb in niciun fel de conditii si cu nicio alta tara. Inteleg ca au fost ingrijorari in privinta anumitor state membre, dar noi cerem ca fiecare tara sa fie judecata in functie de propriile sale merite. Noi, in Romania, incercam in acest moment ca toate lucrurile care au tinut de un trecut intunecos, de un sistem judiciar pervertit, de fosti ministri ai Justitiei care au transformat procurorii in proprii servitori, de cei care au timorat judecatorii. (…) Toata lumea trebuie sa stie ca vremurile care au fost nu se mai pot intoarce, cu toate incercarile disperate pe care le fac acesti adevarati romani din sala, precum Preda si Macovei, si care au reusit sa transforme justitia romana intr-o rusine. In Romania, justitia se face doar in sala de judecata si niciodata pe baza de protocoale, de intelegeri oculte”, a declarat Dan Nica.

Laurentiu Rebega (ECR): Nu trebuie adoptate sanctiuni care sa afecteze cetatenii romani care nu au fost niciodata de acord cu sforariile lui Liviu Dragnea

Europarlamentarul roman Lauren’iu Rebega s-a declarat impotriva adoptarii unor masuri impotriva Romaniei din cauza afectarii statului de drept, fiind de parere ca sanctiunile ar trebui luate fata de politicieni, nu fata de cetatenii care nu sunt vinovati de ce se intampla in tara.

„In Romania, in ultimii ani s-au impus decizii politice care au incalcat unele state europene in privinta statului de drept. Aceste decizii au fost luate de catre liderul PSD Liviu Dragnea pentru rezolvarea problemelor sale personale si toti cei care il sustin aici si in tara stiu foarte bine. Nu voi fi de acord ca romanii sa fie pedepsiti pentru ceea ce fac politicienii in tara lor. Si nu trebuie adoptate sanctiuni care sa afecteze cetatenii romani care nu au fost niciodata de acord cu sforariile lui Liviu Dragnea. Daca colegii sai din guvernare sunt complici, atunci masurile luate contra lor, nu contra cetatenilor romani. Ii invit pe colgii social-democrati si ALDE sa ia atitudine fata de cetatenii romani care sustin demersurile liderului lor politic. Sa-i sanctionam pe politicieni, nu pe cetateni”, a declarat in plenul Parlamentului European Laurentiu Rebega.

Sophia In ‘T Veld (ALDE): Parlamentul European nu este inamicul dumneavoastra, noi nu atacam Romania; as sugera sa acceptati mana de ajutor pe care o intindem

Reactionand la discursul premierului Dancila din plen si declararandu-se dezamagita de el, europarlamentarul Sophia In ‘T Veld i-a spus oficialului roman ca nu ar trebui sa se simta atacata de Parlamentul European, pentru ca acesta doar este preocupat de ce se intampla in Romania. Europarlamentarul i-a sugerat premierului sa accepte ajutorul pe care il ofera PE.

„Doamna premier, ma bucur ca sunteti aici, dar trebuie sa spun ca sunt dezamagita de discursul dumneavoastra. Parlamentul European nu este inamicul dumneavoastra, noi nu atacam Romania. Suntem toti aceeasi familie, dar exprima preocupari cu privire la evolutiile din tara dumneavoastra. As sugera sa acceptati mana de ajutor pe care o intindem. Nu incercati sa aveti o confruntare cu Parlamentul European. Va cer sa eliminati propunerile de legi de spalare a banilor si legi legate de libertate de asociere, care vor restrange libertatea oamenilor si libertatea ONG-urilor”, a spus europarlamentarul.

Harald Vilimsky (ENF): Ati facut foarte multa galagie in legatura cu Ungaria si Polonia tocmai pentru a acoperi constient ceea ce s-a intamplat in Romania; faceti ordine in propria casa, nu mai faceti circ acolo unde nu este cazul

Un alt europarlamentar a acuzat „circ acolo unde nu este cazul”, spunand ca Romania ar trebui sa-si rezolve problemele pe care le are fara sa „faca galagie” despre Ungaria si Polonia, tarile in cazul carora a fost activat articolul 7. Harald Vilimsky a spus ca este inadmisibil ca oameni angajati in functii inalte in stat sa spuna ca protestatarii ar trebui impuscati (facand aluzie la afirmatiile deputatului Serban Nicolae).

„Eu vreau sa aratam respect si apreciere poporului roman, dar vreau sa ma si plang fata de acest Guvern, unde se investigheaza impotriva sefului lui pentru coruptie si unde in august peste 100.000 de oameni au iesit in strada si au manifestat impotriva Guvernului corupt. Un consilier al acestui Guvern ar trebui sa tragem in acesti oameni, altul a spus ca trebuie organizata o contrademonstratie care sa-i striveasca. Sunt lucruri inacceptabile. Eu cred ca ati facut foarte multa galagie in legatura cu Ungaria si Polonia tocmai pentru a acoperi constient ceea ce s-a intamplat in Romania. Lansez un apel catre colegi, faceti ordine in propria casa, nu mai faceti circ acolo unde nu este cazul”, a spus Harald Vilimsky.

Siegfried Muresan: Cand infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni

Legile facute de infractori sunt bune pentru infractori, nu pentru cetateni, a spus europarlamentarul liberal Siegfried Muresan in plenul Parlamentului European. El a subliniat ca romanii ies in strada impotriva unui Guvern corupt si pentru valorile europene, de aceea institutiile UE, Parlamentul European, Comisia Europeana, trebuie sa-i sprijine in lupta lor.

„De doi ani, poporul roman se manifesta in strada pentru valori ale Uniunii Europene. Oamenii cer justitie, dreptate, stat de drept si buna guvernare. Oamenii ies in strada impreuna cu drapelul Uniunii Europene si intreaba ce poate face Uniunea Europeana pentru noi. Iar raspunsul nostru trebuie sa fie convingator, trebuie sa fim alaturi de poporul roman, sa aparam valorile europene, modul de viata european – asta vrea poporul roman, asta trebuie sa facem noi. Suntem alaturi de poporul roman. Oamenii protesteaza si impotriva unui guvern condus de Liviu Dragnea, un infractor condamnat de mai multe ori. Iar cand infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu pentru oameni. Dumneavoastra, domnule Timmermans, Comisia Europeana, noi, Parlamentul European, suntem alaturi de popor, aparam valorile europene si buna guvernare”, a spus Muresan.

Contre intre europarlamentarul ALDE Norica Nicolai si presedintele de sedinta pe proceduri. Presedinte: Stimata colega, se vorbeste din picioare

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a luat si e a cuvantul in plenul Parlamentului European, spunand ca fenomentul coruptiei ar trebui analizat in toate statele membre UE, nu doar in Romania, Ungaria si Polonia.

„Oficialii care se presupune ca au dat mita la Bucuresti nu am vazut sa fie dusi in curtile noastre de judecata. Dublul standard devine astazi o realitate in aceasta dezbatere. Asta nu aduce nici mai multa coeziune, nici mai multa Europa, ci este dovada unei lipse de analiza, unei lipse de obiectivitate si a unei lipse de standard. As intreba Comisia Europeana: de ce in ultimii ani nu am avut niciun fel de analiza pe situatia coruptiei in toate statele membre UE? Sau va plac doar acestea trei?”, a declarat Norica Nicolai.

Unul dintre europarlamentari a dorit sa-i adreseze o intrebare Noricai Nicolai, moment in care aceasta a intervenit si a spus ca procedura de dezbatere nu permite intrebari la punctul de interventii. Presedintele de sedinta, Rainer Wieland (PPE) i-a atras atentia ca in plenara se vorbeste din picioare si, de asemenea, ca el, in calitatea sa de presedinte poate decide modul in care se pun intrebari.

„Stimata colega, in primul rand se vorbeste din picioare. In al doilea rand, eu decid asta, dumneavoastra puteti spune ca nu acceptati intrebarea”, a spus presedintele.

Europarlamentarul PSD Razvan Popa i-a atras atentia presedintelui de sedinta ca ar fi trebuit sa-i sanctioneze verbal si pe cei care au vorbit continuu toata plenara, spunand, totodata, despre Cristian Preda (PPE) ca este o rusine pentru Parlamentul European.

„Va atrag atentia ca ati numit un coleg ca este o rusine, iar asta nu e permis”, i-a replicat Wieland.

Contrele au continuat prin interventia lui Emilian Pavel (PSD), care l-a acuzat pe presedintele de sedinta de atitudine partinitoare pentru grupul din care provine, in timp ce Maria Grapini a atras atentia ca va sesiza conducerea Parlamentului European.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: