news

„Nu zburati deasupra Marii Negre, zona de potential pericol”. Ucraina cele companiilor aeriene sa evite sa zboare deasupra marii intre 14 si 19 februarie

In contextul in care creste ingrijorarea ca razboiul ar putea fi iminent, unele companii aeriene au anulat zborurile catre capitala ucraineana, Kiev, anunta Associated Press.  Statele Unite, Marea Britanie si alte natiuni europene le-au spus cetatenilor lor sa paraseasca tara, iar Washingtonul isi va retrage, de asemenea, cea mai mare parte a personalului de la ambasada din Kiev.

Agentia ucraineana de siguranta a traficului aerian Ukraerorukh a emis o declaratie in care a declarat spatiul aerian deasupra Marii Negre ca fiind o „zona de potential pericol” din cauza exercitiilor navale rusesti si a recomandat avioanelor sa evite sa zboare deasupra marii intre 14 si 19 februarie.

SUA si aliatii sai din NATO au avertizat in repetate randuri ca Rusia va plati un pret mare pentru orice invazie – dar uneori au avut dificultati in a prezenta un front unit. Guvernul lui Scholz, in special, a fost criticat pentru ca a refuzat sa furnizeze arme letale Ucrainei sau sa precizeze ce sanctiuni ar sustine impotriva Rusiei, ridicand intrebari cu privire la hotararea Berlinului de a tine piept Moscovei.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut luni Rusiei ”semne imediate ale dezescaladarii” inainte de a se deplasa la Kiev si ulterior la Moscova, in incercarea de a dezamorsa amenintarea unei invazii ruse in Ucraina, o criza ruso-occidentala de o amploare fara precedent dupa incheierea Razboiului Rece, comenteaza AFP.

”Asteptam din partea Moscovei semne imediate ale dezescaladarii”, a scris Scholz pe Twitter, apreciind ca ”o noua agresiune militara ar avea consecinte grele pentru Rusia” si calificand situatia drept ”extrem de grava”.

Autoritatile ucrainene le-au cerut oficial Rusiei sa ofere explicatii despre desfasurarea a zeci de mii de soldati in apropiere de frontiera cu Ucraina, solicitare pana acum refuzata de Moscova.

SUA au atentionat ca fortele militare ruse ar putea invada Ucraina ”in orice moment”.

Mai multe tari le-au recomandat cetatenilor lor sa evite calatoriile in Ucraina, iar celor deja aflati in aceasta tara sa paraseasca teritoriul ei. Printre aceste state se afla Italia, Tarile de Jos, Belgia, Suedia si Spania. Anterior, recomandari similare au fost facute de SUA, Regatul Unit, Letonia, Norvegia, Japonia, Canada si Israel.

Acuzata de prea multa indulgenta aratata fata de Moscova, Germania a ridicat tonul duminica.

Reales duminica in functia de presedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa reduca tensiunile legate de Ucraina. ”Fac apel la presedintele Putin sa slabeasca latul din jurul gatului Ucrainei si sa ni se alature in cautarea unei modalitati de a pastra pacea in Europa”, a declarat Steinmeier, citat de DPA.

El a adaugat ca Putin nu ar trebui sa faca greseala de a subestima forta democratiei.

Deplasarea lui Olaf Scholz la Moscova este ”probabil ultima sansa” pentru a obtine pacea, a declarat duminica seara ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, la postul german Bild TV.

In 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea si ulterior a provocat un conflict separatist in regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a condus la un val de sanctiuni din partea Uniunii Europene si a SUA impotriva unor oficialitati si entitati ruse.

Rusia a concentrat trupe si echipament militar in apropierea frontierei sale cu Ucraina, ceea ce alimenteaza ingrijorarea in randul liderilor occidentali cu privire la iminenta unei invazii ruse. Moscova neaga ca ar avea o asemenea intentie, dar cere garantii de securitate din partea SUA si a NATO.

Scholz a avertizat ca in cazul unei invazii ruse in Ucraina sanctiunile occidentale devastatoare ar fi ”imediate”.

Eforturile diplomatice occidentale continua in aceasta saptamana cu vizite ale premierului britanic Boris Johnson in nordul Europei si in tarile baltice.

De partea sa, Kievul a cerut organizarea unei reuniuni de urgenta cu Rusia, pe care o acuza de incalcarea regulilor OSCE prin faptul ca nu a impartasit nicio informatie despre deplasarile masive de soldati la frontiera ucraineana.

Seful diplomatiei ucrainene Dmitro Kuleba a spus ca Moscova a ignorat o solicitare a Ucrainei cu privire la Documentul de la Viena, un text al OSCE care promite masuri de transparenta intre fortele armate ale celor 57 de tari membre ale acestui for.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

38 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

O oră ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago