externe

Kremlinul anunta ca se potoleste daca Ucraina promite ca nu va adera la NATO. Reactie la declaratiile ambasadorului Ucrainei in UK

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni ca daca Ucraina ar refuza „ideea de a adera la NATO”, aceasta „ar contribui in mod semnificativ la formularea unui raspuns mai substantial la preocuparile Rusiei”. O declaratie in acest sens a fost facuta de ambasadorul Ucrainei la Londra in weekend.

Luni, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a raspuns la sugestia facuta de ambasadorul Ucrainei in Marea Britanie, Vadim Pristaiko.

„Un refuz inregistrat din partea Ucrainei, o respingere confirmata a ideii de aderare a Ucrainei la NATO, este un pas care ar contribui semnificativ la formularea unui raspuns mai substantial la preocuparile Rusiei”, a declarat Peskov, citat de CNN.

Aspiratiile Ucrainei de a adera la NATO si la Uniunea Europeana sunt prevazute in constitutia sa si raman prioritatea absoluta pentru tara, a reactionat insa purtatorul de cuvant al presedintelui Volodimir Zelenski, raspunzand la comentariile ambasadorului de la Londra.

Ambasadorul in Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a fost citat de BBC, care a declarat ca Ucraina este dispusa sa fie „flexibila” in ceea ce priveste obiectivul sau de a adera la alianta militara atlantica: „Acest curs (aderarea la NATO) nu este doar reflectat in Constitutie, ci este si consimtamantul deplin al autoritatilor si al societatii”, a declarat purtatorul de cuvant Sergii Nikiforov pentru Reuters.

„Domnul ambasador a folosit cuvantul ‘flexibilitate’. Cred ca merita sa i se dea ocazia sa explice ce anume avea in minte”, a precizat oficialul de la Kiev.

Ucraina ar putea renunta la candidatura sa la NATO pentru a evita un razboi cu Rusia, a afirmat ambasadorul ucrainean in Marea Britanie, citat luni de BBC, transmite Reuters.

O asemenea evolutie ar fi o concesie majora fata de Moscova, in raspuns la desfasurarea de trupe rusesti la granitele Ucrainei, noteaza Reuters.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC ca Ucraina este dispusa la „flexibilitate” in legatura cu obiectivul sau de a adera la alianta militara occidentala, aderare despre care presedintele rus Vladimir Putin a spus ca ar putea duce la un razboi.

„Am putea – mai ales fiind amenintati astfel, santajati cu asta si impinsi la acest lucru”, a fost citat Pristaiko, raspunzand la intrebarea daca Kievul si-ar putea schimba pozitia cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membra a Aliantei nord-atlantice, dar la summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderarii, ceea ce ar aduce alianta condusa de SUA chiar la granita Rusiei, mentioneaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

5 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

5 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

8 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

5 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

5 ore ago