NYT: Explozia de la piata Konstantinovka a fost cauzata probabil de o racheta ucraineana trasa in mod eronat de un sistem de aparare antiaeriana Buk

externe

explozie, konstantinovka

Cotidianul american New York Times a publicat o investigatie, ai carei autori au ajuns la concluzia ca recentul atac asupra pietei din orasul Konstantinovka din regiunea Donetk a fost cel mai probabil cauzat de o racheta ucraineana, trasa in mod eronat de un sistem de aparare antiaeriana Buk, relateaza sectiunea rusa a BBC.

Explozia unei rachete in Konstantinovka la inceputul lunii septembrie a ucis cel putin 15 persoane si a ranit peste 30. Presedintele ucrainean Vladimir Zelenski a acuzat armata rusa pentru aceasta lovitura.

Cu toate acestea, jurnalistii de la New York Times au tras concluzii diferite dupa ce au studiat marturiile martorilor oculari, fragmentele elementelor distructive ale rachetei si urmele de pe sol.

Autorii materialului din NYT amintesc ca „in timpul invaziei Ucrainei, Rusia a atacat in mod repetat si sistematic civilii si a lovit scoli, piete si cladiri rezidentiale, ceea ce face parte dintr-o tactica deliberata de intimidare a populatiei”. In acelasi oras Konstantinovka, in aprilie, armata rusa a tras asupra unor cladiri rezidentiale si a unei gradinite, ceea ce a dus la moartea a sase persoane, continua publicatia.

Cu toate acestea, circumstantele tragediei din Konstantinovka, care a avut loc pe 6 septembrie, duc la concluzia ca racheta care a explodat in piata a plecat din tabara ucraineana, afirma jurnalistii NYT.

„Imediat dupa atac, autoritatile ucrainene au incercat sa impiedice jurnalistii de la New York Times sa intre in zona afectata sau sa aiba acces la resturile rachetei. Dar, mai tarziu, reporterii au vizitat locul faptei, au intervievat martori si au colectat parti din arma folosita”, se arata in ancheta.

Un reprezentant oficial al Fortelor Armate ale Ucrainei a declarat pentru publicatie ca serviciile speciale ale tarii investigheaza incidentul si a refuzat sa faca alte comentarii, citand legile ucrainene.

Autorii investigatiei NYT noteaza ca nu au date privind motivul pentru care racheta ucraineana ar fi explodat in Konstantinovka. Totusi, acest lucru s-ar putea datora faptului ca aceasta a deviat de la traiectoria prevazuta ca urmare a unei defectiuni electronice sau a faptului ca ampenajul a fost deteriorat in timpul lansarii. Probabil ca explozia a fost rezultatul unui accident tragic, a precizat publicatia.

A venit racheta dinspre nord-vest?

La scurt timp dupa lovitura, fondatorul Echipei de Informatii de Conflict, Ruslan Leviev (CIT este declarata o organizatie indezirabila in Rusia, iar Leviev este un „agent strain”), dupa ce a analizat o inregistrare video din Konstantinovka postata de presedintele Zelenski, a spus ca racheta ar fi putut sosi dinspre nord-vest, unde se afla pozitiile armatei ucrainene .

Jurnalistii de la NYT isi bazeaza concluziile pe urmatoarele afirmatii:

– Probabil ca lovitura de racheta ucraineana a avut loc in timpul luptelor care continua in zonele invecinate. In noaptea precedenta, fortele rusesti au bombardat Konstantinovka.

– Imaginile de pe camerele de supraveghere arata ca racheta a ajuns in Konstantinovka de pe teritoriul care se afla sub controlul Ucrainei, si nu din zonele ocupate de armata rusa. Jurnalistii fac aceasta presupunere deoarece, in momentul in care racheta se apropie, cel putin patru trecatori se intorc simultan spre camera, adica in directia teritoriului controlat de Ucraina. In plus, cu cateva momente inainte de explozie, reflectia rachetei este vizibila pe doua masini parcate, ceea ce indica directia de deplasare dinspre nord-vest.

– Craterul exploziei si pagubele provocate de aceasta indica faptul ca racheta venea dinspre nord-vest, potrivit unei analize efectuate de NYT si de experti in explozibili.

– Potrivit jurnalistilor de la NYT, acestia au dovezi ca, cu cateva minute inainte de explozia din piata, armata ucraineana a lansat doua rachete sol-aer spre linia frontului din orasul Drujkovka, situat la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Konstantinovka.

– Reporterii de la publicatia din Drujkovka au auzit lansarea unei rachete la ora 14:00, iar cateva minute mai tarziu o alta. Sunetul celei de-a doua lansari a fost inregistrat din greseala pe telefonul unuia dintre membrii grupului.

– Locuitorii din Drujkovka au vorbit, de asemenea, despre lansarea rachetei la acea ora. Alti doi martori au declarat pentru publicatie ca au vazut rachete zburand in directia Konstantinovka. Informatia despre lansarea a doua rachete a fost confirmata intr-un interviu acordat NYT de un militar ucrainean care a cerut sa ramana anonim.

– Momentul lansarii acestor rachete coincide cu explozia de la piata din Konstantinovka, care a avut loc in jurul orei 14:04.

– Jurnalistii de la NYT au vizitat locul din care ar fi avut loc lansarea – un camp de la periferia orasului Drujkovka unde, potrivit locuitorilor din zona, au fost observate anterior sisteme de rachete de aparare antiaeriana ucrainene. Ei au vazut acolo transee si urme de vehicule blindate, precum si urme de arsuri lasate pe sol – probabil de la lansarile de rachete. Dupa ce au analizat imagini din satelit realizate inainte si dupa tragedie, autorii investiatiei au concluzionat ca in ziua atacului au aparut acolo noi urme de lansari de rachete.

– Dupa cum amintesc autorii anchetei, autoritatile ucrainene au acuzat fortele ruse ca au folosit rachete de aparare aeriana S-300 modificate pentru a ataca Konstantinovka. Cu toate acestea, dupa cum se precizeaza in publicatie, S-300 utilizeaza un focos diferit fata de cel care a explodat in piata.

– Jurnalistii au masurat gaurile din elementele distructive care au ciuruit fatadele cladirilor din piata din Konstantinovka si au ajuns la concluzia ca, dupa marime si forma, acestea corespund unei singure rachete – 9M38 – folosita de sistemul de aparare aeriana Buk. Atat Ucraina, cat si Rusia dispun de astfel de arme.

– La concluzia ca racheta 9M38 a fost cea care a explodat la Konstantinovka au ajuns si doi experti in munitii, care au solicitat anonimatul.

– Incendiul de la piata din Konstantinovka a izbucnit pentru ca in momentul loviturii racheta continea cel mai probabil o multime de combustibil nefolosit, concluzioneaza autorii anchetei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: