„O mare ticalosie, oamenii se vor infecta voluntar sa primeasca bani”. Presedintele Fundatiei Donatorilor de Sange, despre ultima mare pomana a lui Firea

politica

Gabriela Firea, restartare, dusmani, PSD, Nicusor Dan, sondaje, procente mai mici

Antoneta Bugner, presedintele Fundatiei Donatorilor de Sange, anunta ca oferirea de bani celor care doneaza plasma, un proiect propus de Gabriela Firea si votat de Consiliul General, “este iresponsabil”. Cate 1.000 de euro vor primi bucurestenii care vor dona plasma.

“Si asta nu din cauza ca nu e important ca persoanele care s-au insanatosit in urma epidemiei sa doneze plasma, dar decizia Gabrielei Firea arunca in aer intregul sistem de donare de sange. Daca hotararea de a oferi 1.000 de euro pentru o donare de plasma va fi votata, se va inregistra o presiune imensa din partea donatorilor de sange pentru a primi mai multi bani”, a declarat Bugner pentru spotmedia.ro.

“Este o mare ticalosie. Donarea de sange si plasma trebuie sa ramana gratuite. Avem legea 282 din 2005 care spune ca produsele din sange nu se comercializeaza”, a subliniat presedintele Fundatiei Donatorilor.

Mai mult, exista posibilitatea ca la o suma de bani atat de mare sa apara persoane care sa se infecteze voluntar cu Covid-19 pentru a fi platite ca donatori de plasma convalescenta.

O alta situatie va fi aglomeratia din centrele de colectare care, de asemenea, se pot transforma in focare epidemice.

De asemenea, se va crea dependenta unor oameni de sumele platite, ceea ce va duce la o scadere dramatica a calitatii sangelui colectat si la expunerea pacientilor care beneficiaza de el la multe boli infectioase, sustine aceasta.

In cazul in care pentru donare se platesc sume mari de bani, fiind transformata intr-o afacere, atunci posibilitatea ca donatorii sa minta in chestionar si sa nu anunte posibila expunere din ultimele sase saptamani pentru a primi banii creste exponential.

“Contaminarea sangelui si raspandirea bolilor in sistemul de sanatate vor exploda. E necesar sa avem donatori din toate categoriile sociale, iar donatia sa fie un act de responsabilitate civica. Nimeni nu opreste Guvernul si administratiile locale sa desfasoare campanii pentru a promova donarea, pentru a aduce oamenii in centrele de colectare”, a declarat Antoneta Bugner.

Gabriela Firea i-a indemnat vineri pe bucurestenii care s-au vindecat de Covid-19 sa se inscrie pentru a incasa cei 1.000 de euro.

„Doneaza plasma, salveaza vieti! Sprijin financiar in valoare de 1.000 de euro pentru bucurestenilor care doneaza plasma sanguina, necesara salvarii vietii a sute de pacientii bolnavi de Covid 19, cu forme grave. Am propus acest proiect care a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi impotriva si 7 abtineri (USR si PNL).

Ii intreb pe cei care s-au opus proiectului : daca s-ar afla in spital ei, sau apropiatii lor, cu o forma severa de Covid 19, ar accepta sa fie salvati cu transfuzie de plasma de la un donator care a fost convins de Primarie sa doneze?”, a scris Firea, vineri, pe Facebook.

Proiectul „Doneaza plasma, salveaza viata”, care prevede acordarea unui sprijin financiar in valoare de 4.800 de lei/beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere, a fost adoptat joi de Consiliul General al Capitalei, cu 33 de voturi „pentru”, 5 „impotriva” si 7 abtineri.

Consilierul municipal Catalin Deaconescu (PNL) a declarat ca proiectul risca sa duca la situatii in care unii oameni vor dori sa se imbolnaveasca, pentru a dona plasma, iar donatorii obisnuiti de sange nu vor mai face acest lucru decat daca vor primi o suma consistenta.

„Ma asteptam ca la aceasta sedinta – si ma astept si la urmatoarea – sa vad ce vouchere mai inventeaza doamna primar, dar cu aceasta ocazie cred ca s-a autodepasit. Acest proiect, sigur, este imbracat intr-o forma placuta urechilor electorilor, dar el este in esenta si ilegal, si imoral. Incalca legea 282/2005 si recomandarile Comisiei Europene vizavi de donare, care trebuie sa ramana, pana la urma, un act benevol al celui care o face si nu trebuie incurajata cu o forma de plata. Sigur, putem discuta de un stimulent ne-material, care poate fi acordat acelui om, iar caracterul ne-material, evident, este dat de nivelul la care va ganditi sa premiati astfel de donatori”, a spus el.

Ana Ciceala (USR) a aratat la randul sau ca proiectul este „nelegal”, invocand legea 282/2005, conform careia „activitatea de transfuzie sanguina este de tip non-profit”. Ea a ridicat semne de intrebare si in ce priveste existenta unui protocol de colaborare intre Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSMB) cu Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti.

„Din informatiile mele, doamna director a spus foarte clar ca nu va semna acest protocol. Deci am o intrebare: cum se va face recoltarea de plasma pentru acest proiect? In spitalele Capitalei? La Colentina, la Victor Babes? Si in ce fel? Cum va propuneti sa duceti la capat acest proiect?”, a intrebat Ciceala.

Directorul general ASSMB, Vasile Apostol, a aratat ca, potrivit legii 282/2005, art. 17, donatorii de sange au dreptul sa primeasca o alocatie de hrana sub forma de tichete. El a mai precizat ca, prin stimulentul oferit, ASSMB ii va sustine pe donatori in vederea efectuarii de analize medicale si cumpararii de medicamente si alimente.

„Noi am propus un stimulent. Este un drept: donatorii pot solicita acest stimulent din partea Primariei Capitalei, prin ASSMB. Nu inlaturam gradul de voluntaritate, nici pe departe. Este un drept pe care il dam sub imperiul stimularii acestui demers”, a spus Apostol.

In ce priveste protocolul cu Centrul de Transfuzie, Apostol a invocat ordinul 1421 din 10 august 2020 al Ministrului Sanatatii privind aprobarea metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distributia plasmei, conform caruia centrele de transfuzie sanguina vor incheia protocoale de colaborare cu spitalele care diagnosticheaza si trateaza pacienti de COVID. De asemenea, in baza acestor protocoale, spitalele vor furniza centrelor de transfuzie sanguina datele persoanelor si datele de contact ale pacientilor.

„Raportat la faptul ca am spus ieri, in comisie, despre un protocol: la inceputul pandemiei, ASSMB, prin spitalele Colentina si Victor Babes, a incheiat protocol de colaborare cu Centrul de Transfuzie a Municipiului Bucuresti”, a afirmat el.

Totodata, Apostol a invocat peste 20 de state europene care acorda pentru donatorii de plasma stimulente sub forma controlului medical gratuit sau a bonurilor de masa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: