O noua alianta USR – Forta Dreptei pentru anularea cresterilor salariale pentru baronii locali: „PSD, PNL si UDMR au nevoie sa-si plateasca foarte bine primarii si sefii de consilii judetene pentru ca acestia sa se implice in strangerea de voturi”

politica

Uniunea Salvati Romania a anuntat ca depune sesizare la Curtea Constitutionala pe legea prin care coalitia PSD-PNL-UDMR majoreaza cu pana la 2.000 de lei indemnizatiile pentru primari si presedintii de consilii judetene.

Sesizarea este semnata si de deputatii Forta Dreptei si ea nu impiedica majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, majorare care s-a facut de la 1 august prin OUG 115/2022, in vigoare in acest moment, a precizat un comunicat al USR.

In mod concret, USR sesizeaza CCR cu privire la legea de aprobare a OUG 115/2022, lege adoptata saptamana trecuta de Parlament si prin care sefii de consilii judetene si primarii primesc majorari a indemnizatiilor de pana la 2.000 de lei.

Unul dintre motivele invocate in sesizare se refera la neindicarea sursei de finantare, asa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constitutie. Reamintim ca judecatorii CCR au decis deja – cand s-au pronuntat pe cresterea indemnizatiilor parlamentarilor, crestere fortata de PSD si PNL in luna iunie – ca nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fara solicitarea fisei financiare de la Guvern si fara stabilirea sursei de finantare.

USR a invocat si incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la desfasurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, in conditiile in care legea a fost adoptata cu doua zile inainte sa expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

„In Romania, regula este exceptia de la regula, dar PSD si PNL au grija sa nu spuna acest lucru. Asa cum s-au laudat ca au oprit angajarile la stat, pentru ca apoi sa introduca exceptie dupa exceptie, asa au facut si cu majorarile de salarii. In legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut sa introduca, pe sest, majorari si pentru demnitari, de la presedinte, premier si ministri pana la sefi de institutii publice si alesi locali.

Sub presiunea publica, au facut apoi jumatate de pas inapoi, pastrand insa majorarile pentru primari si presedintii de consilii judetene. Adevarul este ca PSD, PNL si UDMR au nevoie sa-si plateasca foarte bine primarii si sefii de consilii judetene pentru ca acestia sa se implice in strangerea de voturi la viitoarele alegeri, iar pana atunci sa vegheze ca ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Asa cum i-am oprit la Curtea Constitutionala sa creasca indemnizatiile parlamentarilor asa ii vom opri si acum”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR si vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor.

Mai mult despre:

Comentarii: