O profesoara de romana anunta ca nu mai vrea sa predea Eminescu si Creanga la scoala: „Nu voi respecta programa scolara”

news

Cristina Tunegaru, profesoara de limba romana in Bucuresti, scrie un „autodenunt” pe Facebook in care anunta ca nu respecta programa scolara. „Nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, ‘Amintirile’ lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici”, spune profesoara.

Ea afirma ca prefera sa citeasca cu elevii poezii de Magda Isanos sau Tudor Arghezi si „texte din literatura universala ca ‘Micul Print’ sau ‘Cartea junglei’”. „Voi continua sa propun elevilor mei numai lecturi care sa-i atraga spre literatura, sa sadesc in ei o samanta de bucurie a lecturii”, a explicat profesoara.

Iata mesajul Cristinei Tunegaru:

„Autodenunt:

Subsemnata, profesoara de romana, declar ca nu respect, in mod premeditat, programa scolara de limba romana, asemenea unui element dusmanos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc in brate interpretari si nu le cer sa invete pe dinafara teorie literara despre genuri si specii.

Declar de asemenea ca, in schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universala ca „Micul Print” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersam lectura activa, ne exprimam opiniile, le motivam, invatam sa fim sinceri, asertivi.

Fac cunoscut ca nu voi respecta nici viitoarea programa care imi cere sa selectez numai texte ale autorilor romani clasici mentionati mai sus. Voi continua sa propun elevilor mei numai lecturi care sa-i atraga spre literatura, sa sadesc in ei o samanta de bucurie a lecturii.

Recunosc ca lucrez cu elevii mei mai ales exercitii de gramatica normativa pentru invatarea scrierii corecte, ca sar peste notiuni de gramatica teoretica pentru care elevii mei nu sunt pregatiti la un moment dat.

Pentru ca eu cred ca educatia se face prin motivare pozitiva, bucurie, joc, starnirea curiozitatii, prin colaborare si comunicare vie intre profesor si elev intr-o limba actuala si pornind de la ceea ce-i este cunoscut si drag copilului, prin deschiderea spre cultura nationala si universala”, a scris Cristina Tunegaru pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: