„O provocare si un act de agresiune”. Moscova a luat o decizie extrem de periculoasa dupa loviturile aeriene ale SUA din Siria

news

Rusia a anuntat vineri suspendarea acordului cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene in Siria si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa loviturile americane impotriva unei baze a fortelor siriene, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

„Partea rusa suspenda Memorandumul cu Statele Unite ale Americii privind prevenirea incidentelor si siguranta zborurilor in timpul operatiunilor din Siria” desfasurate de aviatia rusa si americana, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova, intr-un comunicat.

Rusia si SUA au semnat acest Memorandum de intelegere care contine reguli si restrictii pentru a impiedica eventuale incidente intre avioanele celor doua tari in spatiul aerian al Siriei, in octombrie 2015, la cateva saptamani dupa inceperea interventiei ruse in sprijinul regimului de la Damasc.

Aviatia rusa si americana efectueaza in special lovituri aeriene impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria.

Documentul insista asupra profesionalismului de care trebuie sa dea dovada pilotii, recomandand utilizarea anumitor frecvente radio comune si preconizand crearea unei linii de comunicatie secundara la sol.

Baza Shayrat, din provincia Homs (centrul Siriei), a fost lovita in jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugatoarele americane USS Porter si USS Ross, care se aflau in partea de est a Mediteranei.

Aceste lovituri intervin dupa un presupus atac chimic in localitatea Khan Shaykhun, provincia Idlib, imputat regimului sirian de catre Washington, dar negat de catre Damasc.

„Noi am cerut Consiliului de Securitate sa tina o reuniune de urgenta pentru a discuta situatia”, a subliniat Maria Zaharova, denuntand o „abordare nechibzuita” din partea Washingtonului.

„Este evident ca loviturile cu rachete au fost pregatite in avans (…) si decizia cu privire la aceste atacuri a fost luata inaintea evenimentelor de la Idlib, care nu au servit decat ca pretext pentru o demonstratie de forta”, sustine aceasta.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, si-a exprimat vineri speranta ca atacul aerian american asupra unei baze militare siriene de langa orasul Homs din Siria, pe care seful diplomatiei ruse l-a calificat drept ‘o provocare’ si ‘un act de agresiune’, sa nu produca daune ireparabile relatiilor cu SUA, transmite Reuters.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: