O romanca stabilita in Siria a reusit sa scape din ghearele ISIS. Povestea de cosmar a Olimpiei

news

O romanca din Buzau, care a trait mai multi ani in Siria, alaturi de sotul ei, povesteste prin ce a fost nevoita sa treaca atunci cand jihadistii ISIS au preluat controlul asupra orasului in care locuia.

Olimpia Stanciu s-a mutat in Siria in urma cu 11 ani, dupa ce s-a maritat cu un sirian cunoscut in Cipru, Maher al-Abas. Ea a trait cativa ani in pace in localitatea natala a barbatului, aflata la 7 kilometri de Homs, pana cand a izbucnit razboiul civil.

Ea s-a mutat, impreuna cu copiii, in mai multe locuri, pentru a scapa de lupte, pana cand a ajuns sa locuiasca in Palmyra. La putin timp dupa ce s-a mutat aici, orasul a fost cucerit de jihadistii ISIS.

Intr-un interviu pentru Adevarul, buzoianca spune ca la inceputul dominatiei ISIS in zona, restrictiile impuse de acestia nu erau foarte dure. Doar femeile erau obligate sa iasa din casa acoperite complet si doar insotite de soti, frati sau copii.

”La Palmyra, am trait cateva luni sub ocupatie ISIS. In prima parte nu era asa drastic. Mergeam la doctor, in spitale, plateam facturi in continuare la telefonie, desi nu puteai sa vorbesti in afara, decat pe internet. Nu erau probleme cu mancarea care era chiar mai ieftina decat inainte. Iefteneau produsele ca sa momeasca lumea. Dupa ce s-au stabilit ei la Raqqa, au devenit foarte rai. Lumea a inceput sa-i simta si a decis sa plece, cand inca se mai putea”, povesteste romanca.

olimpia

Perioada traita la Palmyra a marcat-o profund pe Olimpia. Atat ea cat si copiii ei au fost martori ai unor atrocitati care nu-si au locul nici in cele mai negre cosmaruri.

”La Palmyra, inainte sa plecam, am vazut de ce erau capabili cei din ISIS. Ii recunosteai dupa parul lung si barba mare. Purtau peste pantaloni camasi nu mai jos de genunchi. Aveau armele cu ei. Cand ii prindeau pe militari dar si pe cei din politie ori de la birouri ale guvernului ii decapitau si lasau cadavrele in mijlocul strazii multe zile. In fata noastra si a copiilor s-au intamplat astfel de nenorociri”, isi aminteste Olimpia

Multe familii de sirieni au reusit sa paraseasca vechiul oras Palmyra, in primele luni de ocupatie, iar printre norocosi au fost si cei sase membri ai familiei lui Maher al-Abas. Au hotarat sa plece spre granita de nord a tarii, pentru a ajunge in Turcia, numai ca planurile le-au fost incurcate de calauze.

Au fost nevoiti sa faca un popas in Alep, inainte sa ajunga intr-o tabara de refugiati din Turcia. ”Am mers pe jos 30 de kilometri, intr-un grup de vreo 60 de persoane, dusi de calauze platite cu cate 200 de euro pentru fiecare persoana. Am ajuns intr-un sat aflat la trei kilometri distanta de Alep. Orasul era pe mana rebelilor si ne-au primit bine, pentru ca veneam din partea lor. Acolo am stat o peioada apoi am venit la granita, unde dormeam in aer liber, pana cand ne-au deschis turcii si ne-au primit”, povesteste Olimpa Stanciu.

Romanca a fost ajutata de Consulatul Romaniei de la Ankara sa isi ia copiii si sa vina in tara natala. Sotul a ramas insa in tabara de refugiati din Turcia, pentru ca nu are pasaport.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: