externe

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene, dar acest lucru nu ii opreste pe oamenii sai sa distruga tinte rusesti, pe banii lor, dupa cum scrie Reuters. „Ne descurcam datorita fondului de pensii”, a declarat, in gluma, razand, comandantul in varsta de 68 de ani, supranumit si „Bunicul”.

Unitatea de voluntari veterani a lui Taran, Lupii Stepei („Steppe Wolves”), este formata din zeci de barbati ucraineni, majoritatea de peste 60 de ani, care sunt considerati prea batrani pentru a fi inrolati, dar care doresc totusi sa lupte.

Mergand in spatele liniei frontului cu lansatoare de rachete montate pe camioane, acestia primesc ordine de la comandantii de pe teren si lucreaza cu alte trupe, contribuind la efortul militar in ciuda lipsei de sprijin oficial din partea armatei.

Lupta cu rachete vechi sau defecte pe care le repara ei insisi

Unitatea este finantata din donatii si este aprovizionata cu rachete defecte pe care le repara ei insisi, precum si cu arme capturate de la inamic. Ambele le sunt livrate de catre trupele din linia intai. Cand Reuters a vizitat recent baza lor din sud-estul regiunii Zaporojie acestia pregateau rachete Grad de 122 mm, care au fost lansate ulterior de trupele unei alte unitati.

„Comandantii care ne furnizeaza tinte sunt fericiti”, a declarat un luptator in varsta de 63 de ani cu indicativul „Zorro”. „Ne dau mai multe tinte (si) ne ajuta cu munitie, oricat pot”.

Taran, comandantul, a declarat ca unitatea sa a incercat sa se alature oficial fortelor armate ucrainene pentru a primi in mod direct munitie si salarii, dar nu a avut succes. Unitatea include, de asemenea, barbati mai tineri care au fost declarati inapti pentru a lupta.

La mai mult de doi ani de la invazia Rusiei pe scara larga, efortul de mobilizare al Ucrainei se confrunta cu dificultati pe fondul unui entuziasm scazut. Trupele rusesti au avansat in est, iar analistii spun ca deficitul de personal al Ucrainei trebuie combatut.

Unii sustinatori ucraineni si straini ai efortului de razboi l-au indemnat pe Zelenski sa reduca semnificativ varsta de mobilizare. La inceputul acestei luni, Zelenski a aprobat noi masuri care permit armatei sa mobilizeze mai multe trupe si sa inaspreasca pedepsele pentru evaziune. De asemenea, el a redus varsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Taran, care a luptat de la lansarea razboiului de catre Moscova in 2014, a declarat ca este putin probabil ca vreo constrangere sa inlocuiasca entuziasmul autentic al unui potential recrut. „Bateti-l cu un baston daca vreti, dar el nu va lupta”, a spus el. „Daca o persoana vrea, poate continua timp de 100 de ani sa isi indeplineasca sarcinile si sa distruga inamicul”.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

8 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

4 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

4 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

5 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

5 ore ago