Oameni de stiinta, in pantaloni scurti in Antarctica in timpul unui val de caldura „incredibil”

externe

antarctica, schimbari climatice

Cercetatorii din Antarctica s-au dezbracat in pantaloni scurti anul trecut, pentru a marca un val de caldura fara precedent care a adus pe continentul inghetat temperaturi cu 70 de grade Celsius peste medie, potrivit Newsweek.

Schimbarile climatice influenteaza intensitatea dezastrelor naturale si contribuie la cresterea temperaturilor la nivel mondial. In Antarctica, platformele de gheata se topesc intr-un ritm mai rapid, pe masura ce globul se incalzeste in mod constant. De fapt, cel mai sever val de caldura care a avut loc vreodata pe Pamant a avut loc in estul Antarcticii.

In martie 2022, un val masiv de caldura a adus temperaturile in estul Antarcticii la 5 grade Celsius, departe de media de -65 de grade Celsius, potrivit unui studiu publicat la sfarsitul lunii august. Pentru a marca aceasta ocazie, unii cercetatori au purtat pantaloni scurti si chiar si-au dat jos camasile pentru a se bucura de temperaturile neobisnuit de ridicate, a relatat The Washington Post.

Studiul a precizat ca valul de caldura a fost prognozat cu pana la opt zile inainte. Acesta a fost rezultatul unui „model de circulatie la scara larga extrem de anormal, care a adus o iarna australiana in Antarctica de Est zile si a produs fluxuri de caldura atmosferica record”.

Cu toate acestea, valul de caldura a fost socant, avand in vedere ca a avut loc intr-o perioada a anului in care lumina soarelui din Antarctica este rara. Din cauza schimbarii vanturilor din jurul Antarcticii, aerul cald a calatorit din sudul Australiei in estul Antarcticii in doar patru zile. Schimbarea vanturilor a adus, de asemenea, umezeala, zapada, ploaie si a provocat topirea stratului de gheata de pe coasta de est, potrivit The Washington Post.

Autorul studiului, Edward Blanchard-Wrigglesworth, cercetator in domeniul atmosferei la Universitatea din Washington, a declarat pentru ziar ca fluctuatia de temperatura a fost „incredibila”.

Meteorologul senior al AccuWeather, Jason Nicholls, a declarat pentru Newsweek ca, avand in vedere prognoza potrivit careia Australia va avea conditii mai uscate si mai calde pe masura ce se apropie vara – si avand in vedere reducerea ghetii marine din jurul Antarcticii – este posibila o noua aparitie a valului de caldura.

„De obicei, atunci cand o masa de aer vine dinspre Australia, este modificata de apele reci pe masura ce se apropie de Antarctica”, a declarat Nicholls. „Avand in vedere ca apele sunt mai calde decat in mod normal, iar gheata de mare este redusa in jurul Antarcticii”, fenomenul de racire se reduce drastic.

Nu este pentru prima data cand Antarctica este supusa unor fluctuatii extreme de temperatura. Fluctuatii au avut loc si la statia de cercetare Casey din Antarctica de Est in vara anului 2019-2020.

„Astfel de temperaturi extreme sunt ingrijoratoare, deoarece aceste regiuni sunt oaze cheie de biodiversitate, unde plantele si animalele s-au adaptat de-a lungul mileniilor la o gama specifica si ingusta de conditii fizice”, a declarat omul de stiinta Dirk Welsford, de la Australian Antarctic Division.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: