De la 1 mai, chinezii vor primi „note sociale”. Daca au note mici, ei vor fi pedepsiti de autoritati, li s-ar putea interzice chiar si sa calatoreasca cu trenul

externe

Incepand de la 1 mai, cetatenii chinezi care vor primi o „nota sociala” proasta nu vor mai putea sa urce in avion si nici in tren. Acest sistem de notare face parte dintr-un vast proiect al guvernului chinez: sistemul de credit social. Folosind mii de date personale si administrative, instrumentul ar urma sa fie efectiv din 2020, pentru a distinge chinezii „buni” de cei „rai” si asta, potrivit criteriilor stabilite de puterea comunista.

Pare un scenariu demn de serialul britanic Black Mirror, care imagineaza consecintele extreme pe care le-ar putea avea invadarea societatilor noastre cu tehnologii. Acum e aproape o realitate in China: guvernul dezvolta un urias sistem de evaluare a cetatenilor, bazat pe comportamentele lor online si in viata reala, anunta site-ul Digi24.ro.

Aflat inca in etapa de testare, acest dispozitiv va cunoaste o prima aplicare concreta incepand de la 1 mai. La aceasta data, chinezii cu note mai mici vor avea „interzis” in anumite mijloace de transport.

In doua declaratii datand de la inceputul lunii martie, Comisia Nationala pentru Reforma si Dezvoltare a anuntat ca va fi intocmita o lista cu indivizi care au comis acte reprobabile. Iar acestia din urma nu vor mai putea lua nici avionul, nici trenul timp de un an. Sunt vizati chinezii care au raspandit informatii false despre terorism, care au facut probleme in timpul calatoriilor, care nu si-au luat bilet, care au uitat sa plateasca amenzi si care nu si-au platit asigurarile.

Decizia anunta lansarea „sistemului de credit social”, un instrument administrativ la care se lucreaza din 2014. Este un proiect al presedintelui – proaspat reales – Xi Jinping si consta in atribuirea de note cetatenilor, note care sa fie un fel de indice de incredere, in functie de informatiile pe care guvernul le detine despre ei, de la actiunile lor din trecut pana la parcursul scolar, trecand prin statutul social si situatia financiara.

Daca traverseaza pe culoarea rosie a semaforului, daca nu cumpara produse autohtone, daca uita sa-si plateasca amenzile, daca fumeaza in transportul in comun – toate acestea ii vor aduce chinezului puncte de penalizare. In schimb, obtine puncte in plus daca are o diploma sau daca raspandeste pe retelele sociale articole pozitive despre China.

In functie de nota, incepand de la 1 mai, un chinez va putea sa calatoreasca sau nu cu avionul si trenul, iar situatia celor cu note proaste s-ar putea complica si mai mult – vor avea dificultati sa obtina o viza, sa se inscrie pe site-urile de intalniri sau sa obtina o promovare. Mai mult, reclama organizatia Human Rights Watch, cei cu note proaste se vor confrunta cu tot felul de obstacole, de la a obtine o slujba pana la inscrierea copilului la scoala dorita. „Nu stim inca cine va administra acest sistem si nici cum vom putea contesta notele sau daca tot acest demers este legal”, spune HRW. Organizatia considera ca este vorba de un puternic instrument de control social, care are drept scop controlarea disidentilor.

Cum vor fi atribuite notele? Deocamdata, nu este foarte clar. Guvernul chinez ar putea corobora informatiile pe care le detine despre cetateni (informatii administrative) cu datele gigantilor web din China, cum e Alibaba, site-ul de vanzari online, Tencent (servicii de internet si comunicatii mobile), Baidu (motor de cautare in chineza), care deja dau note utilizatorilor lor. Algoritmii se vor schimba pentru a stabili scorul final. Unele profesii vor face obiectul unei grile speciale: profesorii, contabilii, jurnalistii si medicii.

Miza pentru guvernul chinez este de a controla mai bine imensa sa populatie si de a asigura aplicarea legii si a regulilor, dar si de a limita miscarile opozantilor. Guvernul spera ca acest sistem sa fie pus la punct pana in 2020, cand sistemul de notare va fi obligatoriu pentru cei 1,3 miliarde de chinezi. Insa „Big Brother” este deja prezent. In 2017, Curtea Suprema a tarii a decis ca peste 6 milioane de chinezi pot fi privati de calatorii cu avionul, din cauza indatorarii puternice sau a comportamentului social care lasa de dorit.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: