Obezitatea reprezinta acum un risc mai mare pentru sanatatea globala decat foametea (studiu)

externe

obezitate, un miliard, pamanteni, malnutritie, OMS

Conform unui nou studiu Lancet, obezitatea reprezinta in prezent o amenintare mai mare pentru sanatatea globala decat foametea, potrivit The Telegraph.

Mai mult de una din opt persoane din lume este obeza din punct de vedere clinic, in conditiile in care numarul acestora a depasit pentru prima data un miliard.

In prezent, obezitatea este principala forma de malnutritie, numarul persoanelor considerate subponderale scazand la mai putin de 550 de milioane.

Obezitatea sau subponderabilitatea sunt forme de malnutritie, deoarece in ambele cazuri oamenii nu primesc nutrientii, vitaminele si tipurile de calorii necesare pentru a fi sanatosi.

Expertii au avertizat ca copiii platesc pretul inactiunii liderilor mondiali in ceea ce priveste obezitatea, intrucat 159 de milioane de persoane sub 18 ani reprezinta 159 de milioane dintre cei care sunt acum obezi.

Alti 879 de milioane de adulti au fost considerati obezi, ceea ce duce la un total de 1,04 miliarde de persoane din cele opt miliarde de locuitori ai lumii in 2022, potrivit celui mai mare studiu de acest gen.

Liderii NHS au calificat constatarile studiului drept „alarmante” si au declarat ca ratele obezitatii reprezinta „o bomba cu ceas pentru sanatate”.

Analiza efectuata de o echipa globala de experti, condusa de Imperial College London si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a aratat ca proportia femeilor obeze s-a dublat din 1990, ajungand la aproape una din cinci, si s-a triplat in randul barbatilor, ajungand la aproximativ unul din sapte.

El a declarat ca NHS a infiintat 30 de clinici specializate pentru persoanele si familiile afectate de probleme de greutate extrema, dar ca serviciul de sanatate „nu poate rezolva singur aceasta problema”.

„Este nevoie de o actiune comuna continua din partea industriei si a societatii in general, daca vrem sa evitam o bomba cu ceas pentru sanatate in viitor”, a adaugat el.

Profesorul Majid Ezzati, autorul studiului de la Imperial College London, a declarat ca este „foarte ingrijorator faptul ca epidemia de obezitate care a fost evidenta in randul adultilor in mare parte a lumii in 1990 se reflecta acum la copiii si adolescentii de varsta scolara”.

Persoanele au fost considerate obeze daca indicele lor de masa corporala (IMC) era de 30 kg/m2 sau mai mare, iar cele subponderale daca era de 18,5 kg/m2 sau mai mic.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a facut, de asemenea, apel la industria alimentara sa joace rolul sau in combaterea crizei obezitatii.

El a spus ca „va fi nevoie de cooperarea sectorului privat, care trebuie sa fie responsabil pentru impactul produselor sale asupra sanatatii”.

Strategia actuala a guvernului privind obezitatea a implicat o taxa pe zaharul din bauturile racoritoare, adaugarea de calorii in meniuri si restrictionarea locului in care pot fi plasate in supermarketuri alimentele bogate in grasimi, zahar si sare.

Dar oamenii de stiinta spun ca trebuie facut mai mult, printre propunerile inaintate numarandu-se interzicerea reclamelor la alimente nesanatoase si introducerea unor etichete de avertizare pe alimentele nesanatoase.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: