Ofensiva-surpriza care poate da peste cap frontul: Ucrainenii ataca Izium, locul cu cea mai mare concentrare de forte rusesti

externe

Trupele ucrainene au inceput sambata o ofensiva asupra concentrarii ruse de trupe din orasul ocupat Izium, a anuntat Oleg Sinegubov, seful Administratiei Regionale din Harkov.

Atacul ucrainean vine dupa ce aproape toate trupele rusesti au fost alungate de langa orasul din Est Harkov, al doilea cel mai important al tarii, scrie BBC News. Sinegubov a anuntat deja ca rusii se retrag din mai multe zone in apropiere de Izium, dar e de asteptat ca batalia sa fie una dura.

Ofensiva poate fi una care da peste cap tot frontul rusesc, din doua motive strategice.

Primul este ca rusii insisi au masat la Izium un mare numar de unitati de lupta cu speranta de a strapunge apararea ucrainenilor inspre sud, a face jonctiune cu trupele rusesti din sud si a-i prinde pe ucraineni intr-o incercuire. Acum rusii se vad in situatia de a se apara chiar la Izium, oras pe care l-au cucerit pe 1 aprilie, mai ales dinspre nord si dinspre vest, asa ca nu mai pot ajuta frontul din Donbas.

Al doilea motiv este ca o ofensiva ucraineana reusita acolo ar taia aproape total conexiunea trupelor rusesti din zona Izium cu restul fortelor care ocupa estul Ucrainei.

Un succes al atacului ucrainean la Izium ar putea fi una dintre bataliile care schimba soarta razboiului. Rusii s-au retras deja din tot nordul Ucrainei, acum au fost fortati aproape total din apropierea Harkov. O infrangere la Izium le-ar reduce si mai multe sansele de a castiga acest razboi.

Rusii au fost in defensiva in zona Harkov – Izium in ultimele zile, ba chiar au aruncat in aer niste poduri pentru ca ucrainenii sa nu-i poata urmari.

In schimb, rusii au reusit cateva avansuri in zona Donbas si risca sa prinda intr-o punga de mici dimensiuni fortele ucrainene din regiunea Severodonetk. Desi nu e vorba de un progres major, ar da un impuls Rusiei intr-un moment in care a regresat in mai multe zone.

In Mariupol, fortele ucrainene rezista eroic in uzina Azovstal, in ciuda faptului ca rusii o bombardeaza si ataca zilnic. Trupele Kievului refuza insa sa se predea.

Per total, razboiul a ajuns intr-o faza de confruntare intensa, dar frontul este intr-o oarecare stare de echilibru.

Ucraina a primit multe arme in ultimul timp, mai ales armament greu, chiar daca la acest capitol are un deficit fata de Rusia. Aceasta din urma, in ciuda avantajului sau la capitolul armament, mai ales artilerie, rachete si aviatie, resimte tot mai acut lipsa oamenilor, in conditiile in care ii e dificil sa inlocuiasca pierderile suferite.

Eforturile diplomatice de rezolvare a conflictului par sa se gaseasca intr-un punct mort, cu niciuna dintre cele doua parti nefiind dispusa sa cedeze in acest moment.

Comentarii: