Oficial, a fost declarat un nou RAZBOI RECE. Putin include SUA printre „amenintarile la adresa securitatii nationale” a Rusiei

externe

SUA sunt mentionate printre amenintarile la adresa securitatii nationale a Rusiei pentru prima data intr-un document semnat de presedintele Vladimir Putin, un semn al deteriorarii relatiilor dintre cele doua tari in ultimii ani, transmite sambata Reuters, citata de Agerpres.

Documentul, intitulat „Despre Strategia de Securitate Nationala a Federatiei Ruse”, a fost semnat de liderul de la Kremlin in ajunul Anului Nou si inlocuieste versiunea din 2009, sustinuta de presedintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, in care nu erau mentionate nici SUA si nici NATO.

Documentul apreciaza ca Rusia a reusit sa-si sporeasca rolul in solutionarea problemelor globale si a conflictelor internationale. Acest rol sporit a provocat o reactie din partea Occidentului, se arata in document. „Intarirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi amenintari la adresa securitatii nationale, care au o natura complexa si interdependenta”, se adauga in document. Faptul de a avea o politica independenta, „atat pe plan international, cat si intern”, a provocat „o replica din partea SUA si a aliatilor lor, care se straduiesc sa-si pastreze dominatia pe scena internationala”. Aceasta, in schimb, risca sa duca la „presiuni politice, economice, militare si informationale” asupra Rusiei, se mai scrie in document.

In noua strategie a Rusiei se mentioneaza ca Statele Unite si Uniunea Europeana au sprijinit „o lovitura de stat anticonstitutionala in Ucraina”, care a dus la o divizare profunda a societatii ucrainene si la conflict armat. Totodata, si extinderea NATO este calificata drept o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, iar in document se atrage atentia ca SUA si-au extins reteaua de laboratoare biologice ale armatei in vecinatatea Rusiei.

Documentul, care serveste drept reper pentru elaborarea de catre diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea nationala, nu mentioneaza Siria, cu toate ca, la 30 septembrie, Rusia a inceput sa efectueze raiduri aeriene in aceasta tara, vizandu-i cu precadere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: