Olanda si Danemarca vor dona pana la 61 de avioane de lupta F-16 Ucrainei: „Sprijinul neclintit pentru lupta tarii dumneavoastra pentru libertate”

externe

volodimir zelenski, f 16

Olanda si Danemarca au anuntat ca vor dona pana la 61 de avioane de lupta F-16 Ucrainei dupa ce pregatirea pilotilor va fi finalizata in mod satisfacator, scrie The Guardian.

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat ca tara sa va furniza 19 avioane, „speram” ca sase in jurul anului nou, alte opt anul viitor si restul de cinci in 2025. „Va rugam sa luati aceasta donatie ca pe un semn al sprijinului neclintit al Danemarcei pentru lupta tarii dumneavoastra pentru libertate”, a declarat Frederiksen.

Mark Rutte, prim-ministrul olandez, nu a dat o cifra pentru donatia olandeza, dar a spus ca Olanda are 42 de aparate in fortele sale aeriene. Tara se afla deja in proces de inlocuire a acestora cu avioane de lupta F-35.

„Astazi putem anunta ca Olanda si Danemarca se angajeaza sa transfere avioane F-16 fortelor aeriene ucrainene”, a declarat Rutte in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele ucrainean la o baza aeriana din Eindhoven. Avioanele vor fi predate din stocurile existente dupa ce „vor fi indeplinite conditiile pentru un astfel de transfer”, a adaugat el.

Zelenski, vizibil multumit, a facut publica o fotografie facuta de el si Rutte in fata unui F-16 si a fost filmat ulterior intrand in cabina de pilotaj. In postari pe retelele de socializare, el a adaugat ca a ajuns la un acord „pentru a consolida scutul aerian al Ucrainei”.

Spre deosebire de Rutte, Zelenski a parut mai ferm in ceea ce priveste numarul pe care se astepta sa il primeasca din partea Olandei. „Mark Rutte si cu mine am ajuns la un acord cu privire la numarul de F-16 care vor fi transferate Ucrainei dupa ce pilotii si inginerii nostri isi vor termina pregatirea”, a scris el. „42 de avioane. Si acesta este doar inceputul”.

Avioanele F-16 nu vor fi transferate pana cand pilotii si echipajele de la sol nu vor fi instruiti corespunzator. Procesul va dura sase luni pentru invatarea abilitatilor pilotilor, plus alte aproximativ patru luni pentru ca echipajele de piloti sa invete engleza tehnica la standardul cerut.

Prin urmare, se asteapta ca avioanele de lupta occidentale sa nu fie pregatite sa zboare in misiuni de lupta in Ucraina pana in 2024. Cu toate acestea, anunturile de duminica inseamna ca exista un calendar si angajamente mai ferme decat oricand pentru transferul avioanelor F-16.

Progresele privind transferul avioanelor F-16 catre Ucraina au stagnat in prima parte a verii, pana saptamana trecuta, cand a iesit la iveala faptul ca SUA au trimis o scrisoare guvernelor olandez si danez, in care aratau clar ca vor sprijini transferul avioanelor catre Ucraina atunci cand programul de antrenament va fi finalizat.

Zelenski a declarat ca avioanele, pe care Ucraina le-a cerut inca din primele etape ale razboiului, ar contribui la consolidarea apararii aeriene a Ucrainei si ar ajuta la contraofensiva sa, care evolueaza lent. „Avioanele pot accelera acest proces”, a spus el.

„Vorbim despre apararea aeriana, pentru ca avem iarna in fata si intelegem mai mult decat oricine altcineva din lume cum este iarna fara electricitate”, a adaugat presedintele.

Ucraina dispune de o forta aeriana mica, formata din avioane de standard sovietic care pot efectua doar o duzina de misiuni de lupta cu risc scazut pe zi, deoarece sunt depasite numeric de echivalentul rusesc. Desi Moscova isi foloseste propriile avioane cu reactie in mod relativ mic in zonele de front, marimea fortei sale aeriene reprezinta o amenintare mult mai mare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: