„Olguta Vasilescu nu stie legea si minte cu tupeu”. Revoltate, marile centrale sindicale anunta greva generala

news

CNSLR – Fratia a anuntat, joi dimineata, inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea platii contributiilor sociale de la angajator la angajat, ceea ce va duce la scaderea tuturor salariilor si pierderea unor locuri de munca, potrivit sindicalistilor, citati de news.ro.

CNSLR – Fratia spune ca Biroul Operativ al confederatiei sindicale a decis inceperea procedurilor pentru declansarea grevei generale, reclamand scaderea tuturor salariilor, in principal in mediul privat, si pierderea de locuri de munca, generate de modificarile Codului fiscal prin care se transfera plata contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Sindicalistii spun ca aceasta masura va duce la imposibilitatea negocierilor sectoriale si intersectoriale care genereaza lipsa unei protectii reale ale angajatilor, in forma actuala a Legii 62/2011 si la intarzierea nejustificata a acordarii drepturilor salariale pentru angajatii unor unitati publice de asistenta sociala si medico-sociala de peste 43 luni.

Greva generala va fi declansata in sectoarele sanatate, invatamant, administratie publica si asistenta sociala, energie, petrol si gaze, chimie, petrochimie, comunicatii, transporturi, agricultura.

„Dupa strangerea semnaturilor celor 500.000 de salariati din cadrul confederatiei noastre, vom decide data declansarii grevei generale”, precizeaza CNSLR – Fratia intr-un comunicat de presa.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor trece de la angajatori la angajati, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Nivelul contributiilor va scadea cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat, spunea Ministerul Finantelor.

In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat) scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Masura a fost contestata de toate confederatiile sindicale.

CNS Cartel ALFA ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa medieze conflictul dintre sindicate si Guvern, acuzand-o pe Lia Olguta Vasilescu, un „ministru cinic”, ca nu este preocupata de piata muncii, ca nu intelege legislatia si nici rolul si semnificatia pozitiei publice pe care o ocupa. Mai mult, sindicalistii spun ca isi promoveaza prin minciuna si dezinformare masurile, care vor avea consecinte greu de estimat atat in plan social, dar si economic.

„Doamna ministru denota o lipsa de cunostinte minimale legate de legislatia muncii si mai si minte cu tupeu. Mentin aceeasi idee ca, in sectorul economic, angajatii vor pierde, pe net, mai mult de 16%. La acel consiliu despre care vorbeste doamna ministru, niciun reprezentant al patronatelor nu a declarat ca nu vor scadea salariile pe net”, a declarat, pentru Mediafax, presedintele Cartel Alfla.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a sustinut, miercuri, ca salariile nu vor scadea in urma trecerii contributiilor de la angajator la angajat si l-a acuzat pe presedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, ca „interpreteaza, ca de obicei, vorbele” reprezentantilor Guvernului si ale patronatelor. Mai mult, ea sustine ca patronatele apreciaza prevederile noului Cod Fiscal, considerand ca „aduc foarte multe facilitati mediului de afaceri”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: