OMS: Nordul Gazei nu mai are niciun spital functional

externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat, joi, ca nordul Gazei a ramas fara un spital functional din cauza lipsei de combustibil, personal si provizii, potrivit Reuters.

Doar noua din 36 de unitati spitalicesti au fost partial functionale in toata Gaza, potrivit OMS. Toate aceste facilitati sunt concentrate in sudul enclavei.

„De fapt, nu au mai ramas spitale functionale in nord”, a declarat de la Ierusalim reporterilor, printr-o legatura video, Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS in Gaza.

„Al-Ahli (Spitalul) a fost ultimul, dar acum este minim functional: inca trateaza pacienti, dar nu primeste altii noi”, a adaugat Peeperkorn.

Descriindu-l drept „umbra unui spital”, Peeperkorn a spus ca Al-Ahli seamana cu un azil care ofera ingrijiri foarte limitate. Aproximativ 10 angajati, toti medici si asistente, continua sa ofere primul ajutor de baza, gestionarea durerii si ingrijirea ranilor cu resurse limitate, a spus el.

„Pana in urma cu doua zile, a fost singurul spital unde persoanele ranite puteau fi operate in nordul Gazei si era coplesit de pacienti care aveau nevoie de ingrijiri de urgenta. Nu mai exista sali de operatie din cauza lipsei de combustibil, energie electrica, materiale medicale si lucratori sanitari, inclusiv chirurgi si alti specialisti”, a spus el.

Cadavrele victimelor recentelor atacuri israeliene au fost aliniate in curtea spitalului, deoarece nu li s-au putut oferi inmormantari sigure si demne, a spus el.

Pe langa spitalul Al-Ahli, nordul Gazei avea doar alte trei unitati de sanatate functionale minim: spitalele Al-Shifa, Al Awda si Al Sahaba, despre care Peeperkorn a spus ca adapostesc mii de persoane stramutate.

Unii pacienti de la Al-Ahli asteptau de saptamani de operatii sau, daca au fost operati, se confrunta cu riscul unei infectii postoperatorii din cauza lipsei de antibiotice si alte medicamente, a adaugat el.

„Toti acesti pacienti nu se pot misca si trebuie sa fie transferati de urgenta pentru a avea sansa de a supravietui”, a spus el, reiterand apelul OMS pentru o incetare a focului umanitar.

„Acest lucru este necesar acum pentru a consolida si reaproviziona unitatile sanitare ramase, pentru a furniza servicii medicale necesare miilor de persoane ranite si celor care au nevoie de alte ingrijiri esentiale si, mai ales, pentru a opri varsarea de sange si moartea”, a adaugat Peeperkorn.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: