Operatiunea „Himera”. Mascatii au prins un traficant care avea cel mai periculos drog, Fentanil. Vanduse deja peste 10.000 de pastile

news

Perchezitii droguri

Politistii si procurorii DIICOT au reusit sa captureze un important traficant de droguri de Bucuresti in cadrul unei operatiuni denumite „Himera”.

Traficantul comercializa fentanil si oxycodona, droguri extrem de periculoase, cu efecte mortale.

„La data de 21 septembrie a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti – Serviciul Antidrog , ai Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare Financiara a Grupurilor de Criminalitate Organizata si Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Romane, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, pun in aplicare 3 mandate de perchezitie domiciliara in municipiul Bucuresti, intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc.

In cadrul actiunii cu numele de cod „Himera”, s-a retinut faptul ca, in perioada 2022 -2023 banuitul, angajat al unui operator economic de profil, ar fi comercializat in mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate ce contin ca substanta activa Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxycodona, 1.200 de fiole de morfina, 380 de plasturi ce contin ca substanta activa Fentanil si comprimate de codeina.

In cursul acestei zile, banuitul a fost prins in flagrant delict, in timp ce detinea in vederea comercializarii, mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a caror substanta activa este Fentanilul.

Mai multe persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala pentru audieri.

De asemenea, se efectueaza verificari cu privire la modul in care operatorul economic aplica si respecta normele legale specifice activitatii desfasurate.

Precizam ca Fentanilul si Oxicodona reprezinta cele mai periculoase droguri de mare risc existente in prezent pe piata , avand in mod frecvent efect letal .

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer in stadii terminale si gestionarii durerilor in cazul interventiilor chirurgicale, fiind eliberat doar in baza prescriptiei medicale.

S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate ca Fentanylul este de 100 de ori mai puternic decat morfina si de 30 pana la 50 de ori mai puternic decat heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agentiei americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) „este atat de puternic si de mortal incat chiar si un microgram poate ucide un om”.

Potrivit aceleiasi surse, in anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de doua treimi din cele 110.000 de decese prin supradoza inregistrate in Statele Unite.

Ca raspuns la aceasta situatie alarmanta, la initiativa guvernului american, a fost constituita Coalitia globala privind amenintarile asociate drogurilor sintetice, la care participa si Romania.

Din punct de vedere al circulatiei ilicite, traficarea si punerea la dispozitia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decat heroina), reprezinta ca si in cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sanatatea publica.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutica si utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special si poate fi eliberat in farmacii numai in baza unei prescriptii medicale intrucat prezinta un risc major de dependenta.

Oxicodona poate fi intalnita pe piata farmaceutica sub denumirea de „Oxidolor” ori „Oxycontin” ori „Oxycodona”, substanta activa in toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodona care figureaza in tabelul anexa nr. II al Legii 143/2000 .

Actiunea beneficiaza de sprijinul Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni din cadrul Politiei Romane.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”, au anuntat autoritatile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: