Opozitia thailandeza se ia la tranta cu junta militara care a preluat puterea prin forta acum noua ani

externe

Milioane de thailandezi se indreapta duminica spre urne pentru alegeri generale, unde partidele de opozitie spera sa profite de un val de frustrare fata de controlul militarilor asupra parghiilor puterii si de modul in care acestia gestioneaza economia, scrie CNN.

Alegerile sunt primele de la protestele in masa pro-democratie conduse de tineri in 2020 su al doilea rand de alegeri de la lovitura de stat militara din 2014 care a inlaturat un guvern ales, restabilind o camarila conservatoare care a tras sforile in politica turbulenta a regatului timp de decenii.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 8.00, ora Bangkokului (21.00 ET sambata), iar autoritatile electorale se asteapta la o participare ridicata.

La alegerile din acest an, aproximativ 52 de milioane de alegatori cu drept de vot vor alege 500 de membri ai Camerei Reprezentantilor in sistemul bicameral al Thailandei, care a fost puternic remaniat printr-o noua constitutie redactata de armata care a preluat puterea in urma cu noua ani.

Fiecare alegator are doua buletine de vot, unul pentru un reprezentant al circumscriptiei locale si unul pentru candidatii pe care ii alege pentru partidul national, cunoscuti sub numele de deputati pe liste de partid.

Constitutia din epoca juntei ofera camerei superioare, dominata de establishment favorabil armatei, un cuvant important de spus in ceea ce priveste cine poate forma in cele din urma un guvern, astfel incat partidele de opozitie trebuie sa castige cu o marja mare.

In fruntea acestei campanii se afla o generatie tanjeste dupa schimbare si este dispusa sa abordeze subiecte tabu, cum ar fi rolul armatei si chiar, pentru unii dintre ei, reforma regala.

„Vreau sa vad Thailanda mergand inainte”, a declarat pentru CNN Nichapa Yotpradab, in varsta de 21 de ani, care a votat pentru prima data.

Ea a adaugat ca a urmarit indeaproape campaniile electorale si ca va astepta cu nerabdare rezultatele.

Fotografiile realizate in diferite locatii din Bangkok au aratat cozi de oameni care se aliniau in aer liber pentru a vota, in ciuda caldurii.

„Vreau sa vad Thailanda dezvoltandu-se intr-un mod bun, vreau sa vad oameni buni la putere”, a declarat Suratiya Suwanwihok, in varsta de 59 de ani. „Nu vreau sa-i vad pe cei corupti la putere”.

Cine sunt jucatorii cheie?

Puternicul establishment conservator al tarii se bazeaza pe propria baza electorala influenta care sustine partidele legate de armata, monarhie si elitele conducatoare, multe dintre ele din Bangkok.

Impotriva lor se aliniaza partide de opozitie mai progresiste si care au o istorie de atragere a unui numar mai mare de alegatori din clasa muncitoare din oras si din regiunile rurale, precum si a unei noi generatii de tineri.

Thaksin, un fost politist devenit magnat miliardar al telecomunicatiilor, si sora sa Yingluck au condus guverne care au fost inlaturate in urma unor lovituri de stat militare. Amandoi traiesc in exil, instantele thailandeze condamnandu-i la inchisoare pentru acuzatii de coruptie in absenta.

Fiica cea mica a lui Thaksin, Paetongtarn, in varsta de 36 de ani, candideaza pentru functia de prim-ministru.

Paetongtarn a intrat in politica in urma cu doar trei ani, dar s-a prezentat ca facand parte dintr-o noua generatie pentru a se conecta cu tinerii thailandezi. Ea a participat in mod regulat la mitinguri in timp ce era insarcinata si a revenit in campanie la cateva zile dupa ce a nascut.

Extrem de populara in randul clasei muncitoare rurale si urbane, partidul vizeaza o victorie zdrobitoare. Partidele asociate cu Thaksin au castigat toate alegerile thailandeze din 2001 incoace.

„Cred ca oamenii au nevoie de o schimbare, desigur, vor iesi indiferent de vreme; ei au iesit si vor sa isi foloseasca drepturile”, a declarat Paetongtarn reporterilor dupa ce a votat duminica. „Cred ca toata lumea ar trebui sa observe acest lucru si este foarte important pentru ei”.

De asemenea, in competitie pentru Pheu Thai se afla si Srettha Thavisin, un magnat imobiliar in varsta de 59 de ani, care vrea sa se concentreze pe remedierea inegalitatii veniturilor, promovarea drepturilor LGBTQ+, inclusiv a casatoriilor intre persoane de acelasi sex, si eradicarea coruptiei, stimuland in acelasi timp economia slaba.

Vorbind pentru CNN dupa ce si-a exprimat votul, Srettha a incurajat „toti thailandezii sa isi foloseasca drepturile si sa iasa la vot”.

El a adaugat ca va urmari procesul de numarare a voturilor mai tarziu in cursul zilei la sediul partidului din Bangkok.

O alta forta de opozitie in joc este partidul Move Forward – extrem de popular in randul tinerilor thailandezi pentru agenda sa de reforme radicale.

Candidatii sai fac campanie pe baza unor schimbari structurale profunde ale modului in care este condusa Thailanda, inclusiv reforme ale armatei si ale legii stricte a regatului privind lezarea majestatii – care interzice criticile la adresa familiei regale si face ca orice dezbatere deschisa despre rolul acesteia sa fie plina de riscuri.

In fruntea partidului se afla Pita Limcharoenrat, in varsta de 42 de ani, un absolvent al Universitatii Harvard cu experienta in afaceri. Discursurile sale elocvente din campanie si platforma sa de reforma i-au adus un numar mare de adepti si este unul dintre cei mai bine cotati pentru functia de prim-ministru in sondajele de opinie.

In cursa pentru functia suprema se afla premierul in exercitiu Prayut Chan-o-cha – de data aceasta cu un nou partid politic, United Thai Nation. Fostul sef al armatei, care a pus la cale lovitura de stat din 2014, se afla la putere de noua ani.

Prayut a sosit la o sectie de votare din Bangkok cu un anturaj pentru a-si exprima votul duminica.

Desi partidul sau a pierdut in fata Pheu Thai in ceea ce priveste numarul de locuri castigate la alegerile din 2019, Prayut a devenit totusi prim-ministru dupa ce a adunat suficient sprijin din partea partidelor din coalitie pentru a forma un guvern.

Dar, in ciuda performantelor sale slabe in sondajele de opinie, analistii au avertizat sa nu il subestimeze, avand in vedere legaturile sale cu elitele tarii.

Ascensiunea sa de la liderul loviturii de stat militare la prim-ministru a fost marcata de controverse, de autoritarism in crestere si de cresterea inegalitatilor.

Sute de activisti au fost arestati in timpul conducerii sale in temeiul unor legi draconice, cum ar fi cele referitoare la razvratire sau la lezmajestate.

Thailanda si-a suspendat premierul. Ce se va intampla in continuare?

Proasta prestatie a guvernului sau militar in gestionarea pandemiei de coronavirus si a economiei a amplificat, de asemenea, apelurile pentru ca Prayut sa demisioneze.

El a supravietuit mai multor voturi de neincredere in parlament in timpul mandatului sau, care au incercat sa il inlature de la putere.

Daca va fi ales din nou, Prayut poate fi ales doar pentru doi ani, deoarece constitutia limiteaza mandatul la maximum opt ani.

Un alt candidat este fostul sef al armatei Prawit Wongsuwan, prim-viceprim-ministru si fost frate de arme cu Prayut.

Prawit, un veteran al politicii, este acum liderul vechiului partid al lui Prayut, Palang Pracharat.

Anutin Charnvirakul, din cadrul partidului Bhumjaithai, s-ar putea dovedi influent in orice intelegere post-electorala. Ministrul Sanatatii, Anutin, a condus tara prin pandemie si a fost in spatele legislatiei care a dezincriminat canabisul in tara anul trecut.

Cine alege premierul?

Este posibil ca seful celui mai mare partid sa nu conduca neaparat Thailanda, sau chiar sa formeze un guvern, deoarece sistemul electoral al tarii este puternic ponderat in favoarea establishmentului conservator.

Partidele care castiga mai mult de 25 de locuri isi pot desemna candidatul pentru functia de prim-ministru. Acei candidati vor fi supusi la vot, cu votul intregului legislativ bicameral de 750 de locuri.

Pentru a fi prim-ministru, un candidat trebuie sa aiba o majoritate in ambele camere – sau cel putin 375 de voturi.

Cu toate acestea, Senatul, format din 250 de locuri, va juca probabil un rol-cheie in decizia privind viitorul guvern al Thailandei si, deoarece este ales in intregime de catre armata, va vota probabil pentru un partid pro-militar.

Aceasta inseamna ca un partid de opozitie sau o coalitie are nevoie de aproape de trei ori mai multe voturi in camera inferioara decat un partid militar pentru a putea desemna urmatorul lider.

Sectiile de votare sunt programate sa se inchida la ora 17.00, ora Bangkokului (6.00 ET), iar numararea voturilor va incepe la scurt timp dupa aceea. Observatorii spun ca primele rezultate pot fi asteptate la miezul noptii la Bangkok – dar ar putea trece saptamani sau chiar luni pana cand Thailanda va vedea un nou prim-ministru.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: