politica

Orban, despre carantinarea Capitalei: „Obiectivul nostru este sa intram pe un trend descendent”

Premierul Ludovic Orban a declarat ca o intrunire a Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta (CMBSU) va avea loc luni, de la ora 15.00, pentru a dispune masurile prevazute in hotararea Guvernului privind prelungirea starii de alerta in Capitala, in contextul in care duminica incidenta privind infectarile a depasit cifra de 3 la mia de locuitori. Intrebat despre faptul ca prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu nu cunostea numarul de infectari in Bucuresti si la nivel national nici la 12 ore de la raportarea GCS, seful Executivului a precizat ca va fi facuta o evaluare in privinta prefectului si va fi ulterior comunicata decizia. El a mai spus, chestionat daca e luata in considerare carantinarea unor zone din Bucuresti, ca spera sa nu ajungem acolo si trendul infectarilor sa scada.

„Prefectul Capitalei a convocat CMBSU pentru azi la ora 15.00. Adica nu in 48 de ore, ci in 27 de ore. E important ca acest Comitet sa dispuna toate masurile prevazute in hotararerea de Guvern privind prelungirea starii de alerta. Nu am urmarit declaratiile domnului prefect, dar noi facem o evaluare. Cand vom avea o decizie de comunicat, o vom comunica. Imediat dupa ce se va intruni CMBSU si va stabili ora la care va intra in vigoare. Prefectul trebuie informat asupra tuturor activitatilor, institutiilor implicate. V-am spus ca facem o evaluare perioada a prefectilor. Cand vom lua o decizie, o vom face publica”, a afirmat Ludovic Orban luni intr-o conferinta de presa.

Premierul a adaugat ca reglementarile privind scenariul rosu al scolilor din Bucuresti se refera la prescolari si gradinita. El a mai spus ca restrictiile nu vor afecta cresele si afterschool-urile.

„Reglementarile privitoare la situatia modului de organizare a procesului educational se refera la invatamant si la prescolari, adica la gradinita. Cele doua trepte, 1 si 3 la mie, nu afecteaza activitatile in crese si in afterschool-uri. Odata cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul nu prea mai poate functiona, dar afterschool-urile si crestele nu sunt in cadrul reglementarilor. In cazul in care opteaza sa functioneze, vor functiona. Nu fac parte din activitatile cae intra sub restrictii cand e depasit indicele de 3 la mie”, a subliniat Orban, citat de news.ro.

Intrebat daca este luata in calcul si carantinare unor zone din Bucuresti, Ludovic Orban a replicat: „Obiectivul nostru e sa nu ajungem in aceasta situatie si sa intram pe un trend descendent. Sigur ca acest obiectiv nu poate fi atins decat in cooperare cu toate institutiile, companiile si respectarea tuturor regulilor de fiecare cetatean”.

Referitor la o posibila amanare a alegerilor parlamentare din 6 decembrie, Orban a spus: „Alegerile s-au tinut in toate tarile. Orice zi in care actualul parlament dominat de o majoritate toxica PSD ramane in functiune provoaca grave deservicii tarii”.

Chestionat ce se va intampla dupa cele 14 zile de restrictii, in a 15-a zi, prim-ministrul a raspuns: „Se va face evaluarea, din aceasta cauza se instituie pe 14 zile, in cazul in care indicele cade sub 3 la mie, automat se reiau activitatile care au fost restrictionate. Am considerat ca trebuie sa curga un interval de 14 zile pentru ca toate aceste masuri sa dea efecte pentru stoparea raspandirii virusului”.

Intrebat daca a discutat cu reprezentantii bisericii si daca va mai avea loc pelerinajul de Sf. Dumitru, Ludovic Orban a spus: „Sunt intr-o comunicare cu reprezentantii bisericii ortodoxe. Cand vom lua o decizie, o vom anunta”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

43 de minute ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

O oră ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

19 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

19 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

10 ore ago