Orban se confrunta cu cea mai grava criza de putere din utimii 14 ani de guvernare neintrerupta. Numeroase critici, inclusiv din Fidesz

analize

Premierul Viktor Orban se confrunta cu cea mai mare amenintare de cand a revenit la putere in 2010, scrie BBC intr-o analiza privind demisia presedintelui Ungariei.

Ungaria a fost zguduita de demisiile bruste ale celor mai populare doua femei ale partidului de guvernamant de la Budapesta, de altfel puternic dominat de barbati.

Presedinta Katalin Novak si fostul ministru al justitiei Judit Varga si-au asumat ambele responsabilitatea pentru decizia de a-l gratia pe Endre K, fost director adjunct al unui orfelinat de stat. Endre K a fost incarcerat pentru ca a convins copiii sa isi retraga marturiile impotriva directorului orfelinatului, acuzat de abuz sexual.

El a fost una dintre cele 25 de persoane gratiate de presedinte in timpul unei vizite a Papei Francisc anul trecut. Insa numele sau a devenit public abia pe 2 februarie.

Aceasta chestiune a devenit profund problematica pentru un guvern care a facut din protectia copiilor si din valorile familiei traditionale piatra de temelie a politicilor sale.

Cel mai rau pentru Orban si partidul sau este ca plecarile celor doua femei au fost urmate de o avalansa de acuzatii privind modul in care acesta conduce tara.

Iar aceasta dubla demisie, venita pe fondul unor proteste tot mai numeroase, l-a privat pe Viktor Orban de doi aliati foarte diferiti, dar esentiali.

Presedintele Novak radia o imagine de „mama a natiunii”, identificata indeaproape cu politicile populare de incurajare a cuplurilor de a avea mai multi copii. De asemenea, a promovat un stil mai putin agresiv decat premierul in rolul sau de sef al statului.

Judit Varga, care vorbeste dur, ar fi trebuit sa conduca partidul de guvernamant Fidesz in lupta impotriva „birocratilor de la Bruxelles” in alegerile europene din iunie. Acum, ea a demisionat din functia de deputat si s-a retras din viata publica.

Alte doua figuri cheie au fost si ele atacate – seful de comunicare al lui Orban, Antal Rogan, care este, de asemenea, responsabil de serviciile secrete, si Zoltan Balog, episcop protestant si consilier personal al premierului.

Se presupune ca Balog a facut lobby in culise pentru clementa prezidentiala in cazul Endre K. Acesta a negat acuzatiile.

La cateva minute de la demisia lui Judit Varga, fostul sau sot, Peter Magyar, un puternic membru al Fidesz, a anuntat: „Nu vreau sa mai fac parte nici macar pentru un minut dintr-un sistem in care adevaratii vinovati se ascund in spatele fustelor femeilor”.

„Multa vreme am crezut intr-un ideal, intr-o Ungarie nationala, suverana, civica”, s-a plans el. „Cu toate acestea, in ultimii ani si mai ales astazi, am ajuns sa realizez ca toate acestea sunt intr-adevar doar un produs politic, un invelis zaharat care serveste doar la doua scopuri: sa ascunda functionarea fabricii de putere si sa dobandeasca averi enorme.”

El a continuat cu un interviu de 100 de minute, duminica seara, pentru canalul Partizan de pe YouTube, critic la adresa guvernului, care a fost vizionat pana acum de 1,4 milioane de ori.

In fiecare zi, el posteaza pe Facebook noi critici la adresa figurilor guvernamentale.

Marti, el l-a vizat pe Antal Rogan, directorul de comunicare al guvernului, intrebandu-l de ce tace, ascunzandu-se in spatele purtatorului de cuvant al premierului. „Obisnuiati sa faceti o figura mult mai dura”, a spus el. „De ce va ascundeti de alegatorii dumneavoastra? De ce nu ati tinut o conferinta de presa de ani de zile? Va este teama sa raspundeti la intrebari?”

Apoi s-a indreptat impotriva lui Istvan Tiborcz, ginerele premierului si sotul fiicei lui Orban, Rahel: „Draga stvan, esti o persoana cu adevarat talentata, la varsta de 37 de ani, ai 100 de miliarde de forinti (220 de milioane de lire sterline), atat de multe hoteluri, banci, manageri de fonduri, foste proprietati de stat valoroase.”

„Ce alte companii ai mai preluat in ultima vreme? Care este totalul imprumuturilor guvernamentale sau al subventiilor pe care le-ati primit pentru a va construi portofoliul? Ati vizitat recent satele din Borsod [in nord-estul Ungariei], unde copiii se joaca uneori in curte fara haine calduroase iarna?”, a continuat Magyar.

Partidele de opozitie au inaintat cereri de investigare a modului in care a fost acordata clementa, a modului in care este condus statul si de solicitare a alegerii directe a viitorului presedinte.

Raspunsul guvernului si al presei pro-guvernamentale a fost furios.

„Nu raspundem la incercarile disperate ale unor oameni aflati in situatii disperate”, a insistat purtatorul de cuvant al premierului, Bertalan Havasi, despre Peter Magyar.

„Trebuie sa ne demonstram forta, pentru ca haita de hiene, acesti nenorociti complet amorali si mincinosi… simt acum mirosul sangelui pentru ca ei cred ca a venit momentul”, a scris Zsolt Bayer in ziarul guvernamental, Magyar Nemzet.

El a continuat propunand o demonstratie de forta a sustinatorilor guvernului pe 15 martie, zi de sarbatoare nationala: „”Sa le aratam ca momentul nu a sosit!”.

Un alt comentator, Zsolt Jeszenszky, nu s-a abtinut in tabloidul guvernamental, Pesti Sracok: „Cei care o proclama pe [Judit Varga] aliata a pedofililor, care fac spume la gura cerandu-i capul, sunt aceeasi gloata josnica si satanica care a cerut moartea lui Hristos de la Pontiu Pilat”, a spus el. „Gunoiul, sobolanii de canal, nu s-au schimbat in 2.000 de ani”.

Din partea premierului insusi a existat o tacere stricta. Cel putin deocamdata.

Este, fara indoiala, cea mai mare provocare a sa in 14 ani de guvernare neintrerupta a Fidesz, iar demisiile de la nivel inalt i-au afectat, dar nu inca serios, puterea.

Pentru vineri este planificat un protest anti-Orban, dar premierul va iesi la lupta, probabil sambata, cand trebuie sa tina discursul sau anual despre starea natiunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: