Organizatia Cooperarii Islamice, „dezamagita” de absenta unor masuri in Suedia si Danemarca dupa arderea Coranului

externe

Organizatia Cooperarii Islamice, „dezamagita” de absenta unor masuri in Suedia si Danemarca dupa arderea Coranului

Organizatia Cooperarii Islamice (OCI), cu sediul la Jeddah (vestul Arabiei Saudite) s-a declarat „dezamagita” luni de absenta unor masuri in Suedia si Danemarca dupa mai multe incidente cu incendierea si profanarea Coranului care au au suscitat o criza diplomatica cu mai multe state musulmane, relateaza AFP citata de Agerpres.

„Suntem dezamagiti sa constatam ca nu a fost luata nicio masura la nivel oficial pentru a preveni repetarea acestor acte de provocare”, a declarat secretarul general al OCI, Hissein Brahim Taha, in deschiderea unei reuniuni extraordinare prin videoconferinta, la nivelul de ministri de externe din 57 de state membre.

„As vrea sa subliniez ca avem cel mai mare respect pentru popoarele suedez si danez si stim ca actiunile comise pe teritoriile lor sunt opera unei minoritati extremiste”, a spus diplomatul din Ciad.

Luni, doi indivizi au incendiat un exemplar din Coran in fata parlamentului din Stockholm. Unul dintre ei, Salwan Momika, refugiat irakian, a mai facut acest lucru in fata principalei moschei din capitala suedeza.

In Danemarca, miscarea de extrema dreapta Danske Patrioter a postat la sfarsitul lunii iulie o inregistrare video care arata un barbat incendiind si profanand o carte care parea a fi Coranul si calcand in picioare un drapel irakian.

Aceste incidente au provocat tulburari in Irak, unde sute de manifestanti au luat cu asalt ambasada Suediei. Ambasadoarea suedeza la Bagdad a fost expulzata, iar Iranul si-a anuntat refuzul de a accepta orice alt nou ambasador al acestei tari pe teritoriul sau.

Arabia Saudita, unde se afla orasele considerate sfinte de musulmani, Mecca si Medina, i-a convocat la randul sau pe ambasadorii suedez si danez.

Inaintea acestei reuniuni, Suedia si Danemarca au incercat luni sa calmeze tensiunile, sefii diplomatiei acestor doua tari condamnand profanarile Coranului in cadrul unor discutii telefonice cu secretarul general al OCI, potrivit unui comunicat al organizatiei difuzat inaintea reuniunii.

Numerosi observatori au reprosat tarilor musulmane ca denunta actele considerate islamofobe in Europa, pastrand tacerea in acelasi timp asupra discriminarilor si violentelor comise impotriva minoritatilor musulmane in China si India, noteaza AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: