life

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului spun ca „sute de muncitori au murit” pentru a construi stadioanele minune din Qatar

Qatar este una dintre cele mai bogate tari din lume, ceea ce i-a permis sa investeasca peste 200 de miliarde de dolari in opt stadioane de fotbal de ultima generatie, cu aer conditionat si infrastructura aferenta, pentru a gazdui peste un milion de spectatori la Cupa Mondiala de fotbal din 2022, potrivit CBS News.

Dar pentru a construi aceste stadioane, Qatar s-a bazat pe o armata de muncitori migranti, majoritatea din Asia de Sud si Africa. Mii de oameni s-au chinuit ani intregi la temperaturi de pana la 50 de grade Celsius, inghesuiti in tabere mizere, langa cladirile pe care le construiau.

„Si ei sunt ca oricine altcineva”, a spus Mustafa Qadri, fondatorul organizatiei Equidem, care investigheaza abuzurile in munca, pentru CBS News.

„Vrei sa ai o viata mai buna decat parintii tai iar copiii tai sa mearga la facultate pentru a avea o viata mai buna decat tine. Deci, esti disperat dupa o oportunitate.”

Si oportunitatea a aparut atunci cand FIFA a decis ca aceasta editie a Cupei Mondiale sa fie organizata in Qatar, decizie controversata si care a dus la acuzatii potrivit carora federatia a fost motivata de bani si de interese comerciale.

Potrivit lui Qadri, turneul a devenit „dependent de lucratorii migranti, pentru ca sunt ieftini. Iar lucratorii migranti sunt ieftini pentru ca sunt exploatati”.

El a declarat pentru CBS News ca a fost arestat in Qatar in timp ce cerceta conditiile in care munceau si locuiau lucratorii migranti de acolo, unde a descoperit munca fortata si adeseori neplatita timp de mai multe luni si locuri de munca nesigure, uneori cu deznodamant mortal.

„Cred ca sute de muncitori au murit pentru a face posibila aceasta Cupa Mondiala”, a spus Qadri, desi admite ca este imposibil sa se determine o cifra precisa.

Emran Khan a venit din Bangladesh pentru a-si gasi norocul in Qatar, dar a declarat pentru CBS News ca s-a trezit lucrand in ture de pana la 48 de ore consecutive pe cladiri, inclusiv pe stadionul Lusail, unde va avea loc finala Cupei Mondiale.

„Nu am avut de ales”, a spus el. „Muncitorii nu aveau de ales. Nu aveam niciun drept.”

Barbatul a fost platit cu aproximativ 350 de dolari pe luna – jumatate din ceea ce i se promisese initial, iar daca a vrut sa faca o plangere impotriva antreprenorului care l-a angajat, i s-a spus doar „du-te inapoi, impacheteaza-ti hainele si du-te inapoi” in Bangladesh.

Budhan Pandit si-a parasit casa din Nepal pentru a construi drumuri in Qatar. El a trimis bani familiei sale, pana anul trecut, cand a murit intr-un accdent. Vaduva sa, Urmila, a declarat, pentru CBS News, intr-un apel video, ca familia ei nu a primit nicio compensatie, doar cadavrul sotului ei. Acum au saracit si mai mult si uneori nu au nici ce manca.

Amnesty International si Human Rights Watch au cerut FIFA si Qatar sa creeze un fond de despagubire in valoare de 440 de milioane de dolari pentru lucratorii raniti si neplatiti, precum si pentru familiile celor care au murit.

Qatar a respins cererea, numind-o „smecherie publicitara”. Tara a pretins ca este victima unei „campanii de calomniere” bazata pe aroganta si „dezinformarea” occidentala.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

De Ziua Tineretului, rectorul SNSPA, Remus Pricopie ii indeamna pe tineri sa aleaga implicarea si sa respinga extremismul

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a afirmat, joi, cu…

25 de minute ago

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

O oră ago

Coreea de Sud ridica nivelul de alerta impotriva terorismului a cinci ambasade din zona, invocand amenintarile Coreei de Nord

Ministerul sud-coreean de Externe a ridicat joi nivelul de alerta impotriva terorismului pentru cinci birouri…

O oră ago

Comori regale jefuite in timpul dominatiei coloniale britanice, imprumutate de muzee britanice pentru o expozitie in Ghana

Coliere de aur, o sabie, un tron si zeci de alte comori jefuite in timpul…

O oră ago

Momentul in care un stalp a fost inghitit de craterul din Slanic. Prefect: „Adancimea craterului este undeva la minim 15 – 18 metri” – Video

Adancimea craterului format prin surparea strazii 23 August din orasul prahovean Slanic este de minimum…

54 de minute ago

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Carstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Carstoiu,…

3 ore ago