Orlando si Les isi vor primi replica, generalul Ciuca nu ramane dator: „Din pozitia militara in care ma aflam, nu le-am putut raspunde direct”

politica

Fostul sef al Statului Major al Apararii, Nicolae Ciuca, nominalizat la conducerea MApN, precizeaza ca el a decis trecerea in rezerva si ca nu si-a facut calcule pentru a ocupa vreo functie politica. El arata ca nu are experienta politica, insa considera ca are suficienta experienta legata de functionarea sistemului militar. Ciuca promite ca le va raspunde celor care l-au atacat in ultimele zile.

El relateaza ca, in calitate de militar, a trebuit de multe ori sa respecte privatiunile impuse prin juramant si sa nu reactioneze in fata unor decizii care au afectat armata, sentiment deloc confortabil.

„Astazi am luat decizia de a trece in rezerva. (…) Nu a fost o decizie usoara. A fost poate cea mai grea decizie a unei cariere inceputa acum 38 ani. Atunci eram un copil mandru de alegerea facuta, animat de un crez si de valori invatate acasa in care credeam dincolo de orice greutati si sacrificii pe care le presupunea cariera militara. La fel cred si astazi! (…)

Am luat decizia de a trece in rezerva si am acceptat o noua provocare cantarind consecintele si implicatiile atat la nivel institutional, cat si personal. Nu mi-am facut calcule pentru a ocupa vreo functie politica, nu mi-am dorit si nu am avut astfel de ambitii. Mi-am dorit insa foarte multe pentru Armata Romaniei. Nu am experienta politica, insa consider ca am suficienta experienta legata de functionarea sistemului militar, de nevoile si provocarile cu care se confrunta, am fost parte a acestora in ultimii ani, din calitatea de sef al Statului Major al Apararii si consider ca aceasta experienta ma va ajuta sa pot sa sustin indeplinirea obiectivelor ministerului”, scrie Ciuca intr-o postare pe Facebook.

El admite ca in cei cinci ani la conducerea Statului Major al Apararii a realizat parte din obiectivele propuse dar, din pacate, sunt si cateva neimpliniri, in acest mandat, de la dotarea cu tehnica si echipamente militare, pana la calitatea vietii militarilor, dar se declara convins ca acestea se vor materializa in proiectele de management ale noii echipe de conducere a SMAp.

„Stiu de ce au nevoie militarii Armatei Romaniei. Pentru ca am fost in cele mai dificile misiuni si am simtit cat de important este ca militarii sa primeasca tot ce au nevoie. Am perceput asta in desertul Kandahar sau in momente de cumpana cum a fost Batalia de la Nassiriyah, din Irak. Revenind la decizia pe care am luat-o, este o decizie pe care pana de curand o credem de neimaginat si pe care am negat-o cu toata convingerea ori de cate ori am fost provocat in aceasta directie, dar care, in contextual actual o consider a fi angajata intr-un proiect care asigura continuitatea si coerenta demersurilor de consolidare a profilului Romaniei in NATO si UE”, relateaza Nicolae Ciuca.

El afirma ca, in calitate de specialist in domeniul militar, alege sa faca parte dintr-un proiect nou.

„Ca militar a trebuit de multe ori sa respect privatiunile impuse prin juramant si sa nu reactionez in fata unor decizii care ne-au afectat. Acest sentiment nu a fost deloc confortabil fiindca permanent simteam privirea camarazilor mei care isi puneau toate sperantele in mine, fie ca vorbim de dotare, de modernizare, de transformare si, de ce nu, de salarizarea personalului militar si civil sau pensiile militarilor. Si ei supusi acelorasi privatiuni. (…)

De maine voi putea sa ma lupt, cu aceeasi determinare pentru interesele Armatei si ale Romaniei, dintr-o alta postura si voi putea astfel, sa le raspund si celor carora, din pozitia militara in care ma aflam, nu le-am putut raspunde direct„, afirma fostul sef al Statului Major al Apararii.

El subliniaza ca a acceptat sa faca parte din Guvern „in calitate de specialist pe domeniu, constient fiind ca este o perioada foarte importanta pentru Romania, intr-un context de securitate provocator in care domeniul de securitate si aparare trebuie sa isi mentina coerenta si continuitatea”.

„Ma despart cu greu de uniforma militara, dar nu inainte de a afirma si sublinia, inca odata, ca nu exista onoare mai mare pentru un militar decat aceea de a fi comandantul Armatei – seful Statului Major al Apararii. Nu exista demnitate mai mare pentru un om decat sa isi serveasca Tara sub drapel”, precizeaza Nicolae Ciuca.

Generalul Ciuca, atacat de Orlando Teodorovici si Gabriel Les

Ciuca, propus pentru functia de ministru al Apararii, a fost deja violet atacat de doi lideri ai PSD, Gabriel Les si Orlando Teodorovici.

„In urma cu aproape un an, pe 22 noiembrie, preluam pentru a doua oara conducerea Ministerului Apararii Nationale. La un prim bilant al dosarelor aflate pe masa ministrului, constatam ca una dintre cele mai mari provocari avea sa fie desemnarea noului sef al Statului Major al Apararii, in contextul in care mandatul expira in foarte scurt timp.

A urmat un episod de confruntare cu presedintele pe care putini l-au inteles in toate nuantele sale. S-a vorbit indelung despre evitarea politizarii armatei, insa in vacarmul dezlantuit, si noianul de invective la adresa PSD, cine a mai avut ragazul si echilibrul sa inteleaga ca, prin decizia de a nu prelungi acel mandat, exact acest deziderat il urmaream – tinerea Armatei cat mai departe de jocurile politice. Acum, lucrurile sunt clare chiar si pentru cei mai inversunati opozanti ai PSD!

Iata, astazi, un militar de cariera, aflat in functie, pregatindu-se ca in decurs de o zi sa schimbe haina militara cu cea de politician. Observ ca este un moft sa mai vorbim in Romania europeana a anului 2019 despre un principiu esential in arhitectura oricarei democratii care se respecta: controlul civil asupra fortelor armate.

Impartasesc perceptia celor care gasesc inacceptabila migrarea catre politica, inca din perioada activa, a unui general al Armatei Romaniei. Precedentul este absolut nefast, iar daca de la presedintele Iohannis nu pot emite nicio pretentie (modul in care sfideaza Constitutia a devenit deja marca inregistrata a domniei sale), am sperat ca Partidul National Liberal, un for cu reflexe europene – dupa cum se recomanda – nu va pune Romania in postura neuzuala de a propulsa un militar (fie el si proaspat rezervist) intr-o functie creata pentru exercitarea controlului civil.

Vreau sa fie bine inteles, pozitia mea vizeaza un principiu, si nu o persoana! Inchei prin a evoca un ilustru membru al unui partid istoric romanesc, asa cum se pretinde si PNL a fi : ‘Negociem orice, dar NU negociem principii’ (Corneliu Coposu)”, a scris Les pe Facebook.

Presedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici l-a atacat violent, sambata, pe generalul Nicolae Ciuca, comandant al Statului Major. Teodorovici spune ca Ciuca este un simplu „purtator de uniforma si grade”, dupa ce generalul, propus pentru functia de ministru al Apararii, a decis sa demisioneze din functia de sef al Statului Major, chiar de Ziua Armatei.

„Imi este rusine de rusinea domnului General si cum vad ca nimeni nu cere scuze ostasilor romani, le cer eu scuze pentru lacomia politicienilor romani, acoperiti sau nu. Armata Romana merita generali adevarati, dar nu si pe cei ce se dovedesc doar niste purtatori de uniforme si grade. Si mai merita onoarea castigata prin jertfa eroilor care au purtat cu mandrie insemnele Armatei Romane, indiferent de gradul avut. Armata Romana merita respectul nostru si merita mult mai mult decat sa fie instrumentul ambitiilor personale ale unora sau altora”, a spus Teodorovici.

Teodorovici afirma ca Armata Romana merita generali adevarati si respect, nu sa fie instrumentul ambitiilor personale ale unora.

„Acum pot sa spun ferm, clar, raspicat, barbateste, ca rusine mai mare pentru Armata Romaniei decat palma data ieri de Generalul Ciuca nu poate fi imaginata. Seful Marelui Stat Major, comandantul militar al armatei, a abandonat Armata Romana chiar de ziua ei, pentru o functie politica in eventualul Cabinet Orban. Ma intreb, oare care sunt meritele acestui General? Si daca ne-am fi gasit intr-o situatie de conflict armat, ar fi procedat la fel? Ar fi parasit campul de lupta pentru o functie calduta, acasa, intr-un birou?”, a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook.

Nicolae Ciuca, sef al Statului Major al Apararii, a anuntat, vineri, ca va trece in rezerva, dupa ce PNL l-a propus pentru functia de ministru al Apararii in Guvernul Orban. Anuntul a fost facut la ceremonia organizata in Parcul Carol cu ocazia Zilei Armatei Romane.

De-a lungul carierei militare, Ciuca a comandat, printre altele, trupele romanesti in misiuni in Bosnia si Hertegovina, Afganistan si Irak.

Anul trecut, Nicolae Ciuca a fost decorat cu Medalia de onoare a Fortelor pentru Operatii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Mai mult despre: ,


Comentarii: