Otravirea lui Litvinenko si impuscarea jurnalistilor: Criticii lui Vladimir Putin care au murit inainte de vreme

analize

Se crede ca scurta revolta a Grupului Wagner impotriva Ministerului rus al Apararii i-ar fi pecetluit soarta lui Evgheni Prigojin. Seful mercenarilor ar fi murit intr-un accident de avion la doua luni dupa revolta grupului, care i-a slabit pozitia lui Vladimir Putin, potrivit Sky News.

Desi moartea sa nu a fost confirmata inca, Prigojin nu ar fi prima persoana care a decazut din gratiile lui Putin si care a murit in circumstante misterioase. Iata mai jos cateva morti misterioase din ultimele doua decenii.

Paul Klebnikov (2004)

Jurnalistul american, pe atunci editorul Forbes Rusia, a fost impuscat si ucis in fata biroului din Moscova in 2004. El a demascat coruptia si abuzurile in Rusia si a publicat o lista cu cei mai bogati oameni din Rusia.

Alexander Litvinenko (2006)

Fostul agent FSB Alexander Litvinenko a murit in noiembrie 2006, la aproape trei saptamani dupa ce a baut ceai otravit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar si foarte puternic. El a baut ceaiul in timpul unei intalniri cu doi spioni rusi la un hotel din Londra.

Inainte de a fugi din Rusia si de a primi nationalitatea britanica, Litvinenko l-a acuzat pe Putin de coruptie. De asemenea, el l-a acuzat pe presedintele rus pentru o serie de explozii la blocuri de apartamente care au contribuit la declansarea celui de-al doilea razboi cecen din 1999, care l-au adus la putere.

Se crede ca uciderea sa a fost aprobata personal de Putin, dar Rusia a negat intotdeauna orice implicare.

Anna Politkovskaia (2006)

Jurnalista de investigatii si activista pentru drepturile omului, un critic inversunat al lui Putin, Anna Politkovskaia a fost ucisa cu brutalitate dupa ce a primit mai multe amenintari cu moartea.

Pe 7 octombrie 2006, de ziua presedintelui rus, jurnalista se indrepta catre apartamentul sau din Moscova, cand a fost impuscata de patru ori de la mica distanta. Cadavrul ei a fost gasit intr-un lift.

In 2014, cinci barbati au fost condamnati pentru uciderea jurnalistei, desi nu se stie cine a comandat-o.
Politkovskaya era specializata in descoperirea coruptiei de stat si a abuzurilor. Ea a castigat recunoastere internationala pentru articolele sale din ziarul Novaya Gazeta, privind abuzurile rusesti in Cecenia si pentru cartea ei „Rusia lui Putin”.

Natalia Estemirova (2009)

Estemirova, o militanta premiata pentru drepturile omului, a fost rapita de langa casa ei la 15 iulie 2009, in capitala cecena, Groznii. Cateva ore mai tarziu, cadavrul ei a fost gasit intr-o zona impadurita, cu rani prin impuscare in cap si piept.

Femeia in varsta de 51 de ani adunase dovezi ale incalcarilor drepturilor omului in Cecenia de la inceputul celui de-al doilea razboi din 1999. Ea a colaborat si cu Anna Politkovskaia, care a fost ucisa in 2006.

Boris Berezovski (2013)

Magnatul exilat a fost candva liderul asa-numitilor „oligarhi” care au detinut puterea in timpul presedintiei lui Boris Eltin in anii 1990.

Dar dupa ce s-a certat cu Putin, despre care se spune ca a fost ales cu atentie de Berezovski (foto) drept succesor al lui Eltin, el a fugit si s-a stabilit in Marea Britanie, unde a devenit un critic deschis al noului presedinte.

El a fost gasit mort intr-o baie din casa lui din Berkshire in martie 2013, intr-o aparenta sinucidere. O ancheta asupra mortii sale a ramas fara verdict.

Boris Nemtov (2015)

Liderul opozitiei ruse a fost impuscat ucis la doar cativa metri de Kremlin, in timp ce se indrepta, noaptea, spre casa cu iubita lui, in februarie 2015.

A fost considerata cea mai importanta crima politica din Rusia de cand Putin a ajuns la putere in 1999.
Nemtov, in varsta de 55 de ani, fost viceprim-ministru in guvernul lui Boris Eltin, l-a criticat pe presedintele rus intr-o serie de rapoarte analitice. Inainte de moartea sa, el lucra la un raport despre rolul Rusiei in Ucraina.

In 2017 cinci barbati au fost condamnati pentru uciderea sa.

Denis Voronenkov (2017)

Fostul politician rus, un critic vehement al lui Putin, a fost impuscat si ucis la Kiev in martie 2017.
Anterior membru al fractiunii comuniste in camera inferioara a parlamentului rus, Voronenkov a fugit in Ucraina in 2016, unde a primit si cetatenie. Presedintele de atunci al Ucrainei, Petro Porosenko, a descris uciderea sa drept „un act de terorism de stat” al Rusiei – o acuzatie respinsa rapid de Kremlin.

Decese in timpul razboiului din Ucraina

Mai multi directori executivi din industria petrolului si gazelor au avut parte de un sfarsit suspect de la invazia rusa din Ucraina din februarie 2022.

Ravil Maganov, presedintele Lukoil, cel de-al doilea mare producator de petrol din Rusia, care criticase deschis razboiul din Ucraina, ar fi murit in septembrie 2022, dupa ce a cazut de la o fereastra de la etajul sase al Spitalului Clinic Central din Moscova.

Moartea sa a urmat celei a altor sapte directori din industria energetica de la inceputul anului 2022.

Printre acestia s-au numarat si fostul subaltern al lui Maganov la Lukoil, Alexander Subbotin, al carui cadavru a fost descoperit in subsolul unei case de tara din regiunea Moscovei.

Otraviti, dar au supravietuit

Otravirea cu neurotoxina noviciok a liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii si a fostului spion Serghei Skripal au trimis unde de soc in comunitatea internationala.

Skripal, fost ofiter de informatii militare, a fost condamnat pentru spionaj pentru Regatul Unit inainte de a fi eliberat ca parte a unui schimb de spioni. In martie 2018, el a fost gasit prabusit pe o banca din orasul Salisbury alaturi de fiica sa Yulia, dupa ce amandoi au fost otraviti cu agentul neurotoxic noviciok.

Cei doi au supravietuit, insa o alta femeie nu a fost la fel de norocoasa. Femeia a murit dupa ce a fost expusa la o sticla de parfum care continea novichok.

Doi ani mai tarziu, Navalnii a fost otravit cu ceea ce expertii occidentali au concluzionat ca a fost noviciok. S-a imbolnavit si s-a prabusit in timpul unui zbor de la Tomsk, Siberia, la Moscova. Abia a supravietuit, fiind transportat cu avionul in Germania pentru tratament. La revenirea in Rusia in 2021, a fost arestat si inchis, iar luna aceasta un tribunal rus l-a condamnat la inca 19 ani de inchisoare.

Kremlinul si-a negat implicarea in ambele atacuri.

In 2004, liderul opozitiei ucrainene, Viktor Iuscenko, care a candidat la presedintie impotriva favoritului Kremlinului, a fost otravit cu dioxina. Iuscenko si-a revenit, dar fata si corpul i-au fost desfigurate de otrava si a avut nevoie de zeci de operatii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: