OUG pentru presa. Aktual24.ro va functiona in continuare FARA bani publici. Cel putin cate 250.000 euro vor putea incasa Chirieac si Andronic de la Guvern

news

Guvernul a dat publicitatii ordonanta de urgenta prin care „presa” va beneficia de 200 de milioane de lei pentru „asigurarea dreptului la o informare corecta si echilibrata a cetatenilor intr-o perioada critica in care nevoia de informare este esentiala”. Printre beneficiari se numara numeroase site-uri si televiziuni celebre pentru campaniile de fake news si dezinformare.

Publicatia aktual24.ro anunta ca va functiona in continuare fara niciun leu din bani publici. De la infiintarea sa, in urma cu cinci ani, de catre jurnalistul Ovidiu Albu, aktual24.ro nu a beneficiat de niciun contract pe bani publici, nu a derulat campanii platite de Primaria Generala sau de primariile de sector din Bucuresti sau de alta institutie/companie de stat precum o fac numeroase alte publicatii online. Reclamele care apar pe site, cea mai mare parte fiind afisate prin intermediul unor platforme specializate precum Google Adsense sau Teads, sunt singura sursa de finantare a publicatiei aktual24.ro.

Ordonanta de urgenta 63/2020 prevede ce sume vor fi alocate „pentru furnizorii media online”: 5 lei/1.000 afisari, dar nu mai mult de 5 afisari/vizitator unic si nu mai mult de 150.000 lei/luna pentru un site, pentru bannere 970 x 250 pixeli, 300 x 250 pixeli si 300 x 600 pixeli, amplasate in primele doua ecrane ale portalurilor web varianta desktop si maximum trei ecrane in varianta mobil, fara a depasi doua pozitii publicitare pe fiecare pagina afisata. Citeste AICI ordonanta integrala.

Banii se vor acorda pentru intreaga presa, fiind incluse si publicatiile care deja beneficiaza de bani publici prin contracte cu primarii PSD din Bucuresti. Un exemplu in acest sens sunt site-urile DC News (patronat de Bogdan Chirieac) si stiripesurse.ro (patronat de Iosif Buble, sotul deputatului PSD Diana Tusa).

Citeste si: Alte milioane pentru „analist”. Firma lui Chirieac, contract de 2,5 milioane lei cu o primarie PSD din Bucuresti

Citeste si: Clotilde Armand i-a prins: „Cum alimenteaza PSD fabrica de fake news din Romania din bani publici”

Date privind traficul site-urilor sunt publice pe site-ul BRAT, organizatie care a negociat cu guvernul conditiile de acordare a „sprijinului”.

Astfel, DC News a avut in luna martie aproximativ 36.000.000 de afisari. Daca si in lunile urmatoare se va mentine la acest nivel, site-ul patronat de Bogdan Chirieac ar trebui sa incaseze de la Guvernul PNL suma de 180.000 de lei pe luna. Ordonanta afirma insa ca nu se acorda pentru un site mai mult de 150.000 de lei/luna, prin urmare este foarte probabil ca firma lui Chirieac sa incaseze 30.000 de euro pe luna pentru DC News, in total 120.000 de euro pe patru luni.

Trafic similar au si stiripesurse.ro (98.282.588 afisari in martie) si evz.ro (53.013.712 afisari in martie). Prin urmare, si aceste site-uri vor fi finantate lunar cu 30.000 de euro de catre Guvern.

Aceste sume s-ar putea chiar dubla sau tripla, avand in vedere ca Bogdan Chirieac, Iosif Buble si Dan Andronic mai detin si multe alte site-uri. capital.ro ii apartine de asemenea lui Andronic, iar stiridiaspora.ro este controlat tot de Bogdan Chirieac. Prin urmare, acesti campioni ai „informarii corecte” se vor alege in urma acestei campanii guvernamentale cu cel putin un sfert de milion de euro.

Citeste si: Bogdan Chirieac da in judecata aktual24.ro. Solicita un milion de lei drept daune morale

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: