Ovidiu Raetchi devine ambasador al Romaniei in Japonia. El a fost pana azi presedinte al Centrului Euro-Atlantic de Rezilienta, cu rang de secretar de stat

news

Ovidiu Raetchi, Israel, Hamas, razboi

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat patru propuneri de numiri din partea Ministerului de Externe in functia de ambasadori ai Romaniei in Arabia Saudita, Croatia, Japonia, respectiv Portugalia.

Potrivit unui comunicat MAE, la aceste misiuni posturile erau vacante.

Astfel, este vorba de Sebastian Mitrache, propus ambasador in Arabia Saudita, Daniela Mihaela Camarasan – Croatia, Ovidiu Raetchi – Japonia si Daniela Grigore Gitman – Portugalia.

Sebastian Mitrache indeplineste functia de director politic, cu rang de director general, in cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. In perioada 2016-2022, fost reprezentantul permanent adjunct al Romaniei la NATO, iar intre anii 2015 si 2016, a fost directorul Directiei Politici de Securitate din cadrul Centralei MAE. Si-a mai desfasurat activitatea la Delegatia Permanenta a Romaniei la NATO, inclusiv ca sef al Sectiei Politice. De asemenea, a ocupat functiile de director adjunct (2008-2009) si sef serviciu (2007-2008) in cadrul Directiei NATO din MAE. In perioada 2002-2007 a fost diplomat in cadrul Ambasadei Romaniei in Regatul Tarilor de Jos. Cunoaste limbile engleza si franceza.

Daniela Mihaela Camarasan este reprezentant cu insarcinari speciale, cu rang de director general, in cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. In perioada 2019-2023, a exercitat functia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost ambasadorul Romaniei in Republica Estonia (2016-2019). In Centrala MAE a mai detinut functia de director de cabinet al ministrului afacerilor externe (2012-2016), activand si in cadrul cabinetului secretarului de stat pentru afaceri strategice, pentru afaceri europene, respectiv, pentru afaceri globale (2009-2012). In Serviciul Exterior si-a mai desfasurat activitatea ca diplomat in cadrul ambasadei Romaniei in Republica Lituania. Cunoaste limbile engleza si franceza.

Ovidiu Raetchi este presedinte al Centrului Euro-Atlantic de Rezilienta, cu rang de secretar de stat. Anterior, a fost vicepresedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala in Camera Deputatilor si deputat in Parlamentul Romaniei pentru Diaspora (2012-2016), respectiv, pentru Bucuresti (2016-2020). Este doctor in istorie (Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti) si doctor in stiinte politice (SNSPA). Detine un master in Cultura Araba (Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti) si un master in Civilizatia Ebraica (Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti). Cunoaste limbile engleza si franceza.

Daniela Grigore Gitman este secretar de stat pentru Afaceri Europene in cadrul Centralei Ministerului Afacerilor Externe. Anterior, a fost secretar de stat pentru relatii interinstitutionale (2020-2022), respectiv secretar de stat pentru afaceri globale (2016-2017). In perioada 2009-2015, a fost ambasadorul Romaniei in Republica Ceha, iar in intervalul 2004-2008 a activat la Ambasada Romaniei in SUA, ca prim-colaborator si ulterior ca insarcinat cu afaceri a.i.. In Centrala MAE a mai detinut functia de director al Directiei Europa Occidentala si Europa Centrala (2002-2004). Cunoaste limbile engleza si italiana.

In stabilirea propunerilor de numiri in functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei s-au avut in vedere „criterii stricte de profesionalism”, subliniaza MAE. Potrivit reprezentantilor ministerului, „competentele, pregatirea si experienta in domeniul relatiilor internationale, precum si abilitatile personale au reprezentat elementele esentiale in formularea acestor nominalizari”.

Persoanele propuse sunt in marea majoritate diplomati de cariera, cu o bogata experienta profesionala si care cunosc specificul postului in care ar urma sa-si desfasoare mandatul, „avand toate premisele sa asigure reprezentarea Romaniei in plan international la cele mai inalte standarde”.

Ulterior audierilor in comisiile de specialitate din Parlamentul Romaniei si obtinerii avizului acestora, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, presedintele Iohannis va semna decretele de acreditare si scrisorile de acreditare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: