Panica la sediul PSD. Citu se pregateste sa guverneze pana in 2028: „Ce vrem sa facem in aceasta guvernare are un orizont peste 2024”

politica

Premierul Florin Citu a informat, joi, ca actuala guvernare pregateste planul de dezvoltare pentru Romania pana in 2028, pentru a trece la un model de dezvoltare a economiei cu locuri de munca bine platite, pentru investitii care aduc valoare adaugata mare.

Prim-ministrul a participat la evenimentul „Grand Matinal Digital”, organizat in sistem online de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.

„In aceasta guvernare este vorba despre reforma si investitii, cu un plan de dezvoltare pe termen mediu. Cam la asta se rezuma tot ce vrem sa facem in aceasta guvernare, (…) care are un orizont peste 2024. Acum pregatim planul de dezvoltare pentru Romania pana in 2028. (…) Am spus reforma si investitii, pentru ca Romania trebuie sa treaca la nivelul urmator. Dumneavoastra ati vorbit de investitii directe in Romania si ce am putea face ca sa schimbam paradigma. Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple: trecem la un model de dezvoltare economica in care locurile de munca, de exemplu, sunt bine platite, si atractivitatea Romaniei nu o sa mai fie cu locuri de munca ieftine pentru tipuri de munca care nu aveau valoare adaugata mare. Schimbam lucrurile, trecem la locuri de munca bine platite pentru investitii care aduc valoare adaugata mare”, a declarat Florin Citu, citat de Agerpres.

El a punctat ca, pentru a fi competitiva la nivel global, economia trebuie sa se indrepte catre domenii cu valoare adaugata mare si marja de profit mare, ceea ce inseamna forta de munca calificata. „Pentru asta pregatim terenul si in Romania. Calificarea fortei de munca o vom face si prin resurse de la stat, bineinteles, o vom face in parteneriat cu cei din sectorul privat „, a explicat premierul.

„Oportunitati in Valea Jiului, in Moldova sau in sudul Romaniei, peste tot trebuie sa cream cadrul legal prin care forta de munca sa se miste flexibil intre sectoare si sa poata sa se recalifice foarte rapid. De aceea, asa cum am spus, vom avea comitete interministeriale. Solutiile, asa cum facut si anul trecut, au venit de fiecare data dupa ce am avut impreuna cu partenerii din sectorul privat dezbateri”, a transmis Citu.

Dezvoltarea nu se poate face fara capital uman care sa o sustina, a evidentiat el.

„Vorbim de digitalizare, pana la urma, tot ai nevoie de capital uman calificat. Si aici avem doua probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luam forta de munca sa sustinem cresterea economica pe termen scurt si o a doua este pe termen mediu si lung, calitativ, si aici avem ‘Romania educata’. ‘Romania educata’ este un proiect in care vom avea rezultate cam in 15 – 20 de ani ale acestei reforme, nu le vom vedea astazi, dar e important sa ne asumam aceste reforme. Si eu cred ca e nevoie de presiunea continua a sectorului privat ca aceste reforme sa fie mentinute”, a mentionat prim-ministrul.

El a adaugat ca a inclus aceste reforme in Planul National de Redresare si Rezilienta pentru a se asigura ca orice Guvern ar veni dupa 2028 – 2030 acestea vor fi facute.

„E nevoie de aceasta predictibilitate si asa dam predictibilitatea – cand includem reformele in actele normative”, a afirmat Florin Citu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: