Papa Francisc i-a spus in fata lui Orban sa renunte la populism: „Sfantul Stefan a spus ca cei care sosesc cu limbi si obiceiuri diferite ‘impodobesc tara'”

externe

Papa Francisc, care a inceput vineri o calatorie in Ungaria, a avertizat cu insistenta asupra pericolelor nationalismului in crestere in Europa si a spus guvernului de la Budapesta ca acceptarea migrantilor, alaturi de restul continentului, ar fi un adevarat semn de crestinism, anunta Reuters.

Intr-un discurs dur adresat liderilor guvernamentali, inclusiv premierului Viktor Orban, care a avut o serie de conflicte cu Uniunea Europeana, Francisc a indemnat, de asemenea, la respingerea „formelor autoreferentiale de populism” si a intereselor strict nationaliste.

Francisc a facut apel la o intoarcere la „sufletul european” imaginat de cei care au pus bazele Europei moderne dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, spunand ca natiunile trebuie sa „priveasca dincolo de granitele nationale”.

Vizita de trei zile este prima deplasare a papei in varsta de 86 de ani de cand a fost internat in spital pentru bronsita in luna martie.

Intrebat de reporteri despre starea sa de sanatate in timpul zborului de la Roma, papa a glumit, spunand ca „sunt inca in viata” si ca „buruienile incapatanate nu mor niciodata”.

Francisc isi respecta promisiunea unei vizite oficiale in Ungaria, dupa ce o oprire de doar sapte ore pentru a inchide un congres al Bisericii la Budapesta in 2021, in drumul sau spre Slovacia, i-a facut pe multi sa se simta jigniti.

Orban, in varsta de 59 de ani, si papa au opinii diferite cu privire la gestionarea migratiei din Orientul Mijlociu si Africa catre Europa, Francisc considerand ca migrantii care fug de saracie ar trebui sa fie bineveniti.

Orban, al carui guvern a construit un gard de otel la granita cu Serbia pentru a tine departe migrantii, a refuzat sa lase Ungaria sa se transforme intr-o „tara de imigranti”, asa cum spune el ca au devenit altele din Europa.

El i-a cerut lui Francisc in 2021, in timpul ultimei vizite a papei, „sa nu lase Ungaria crestina sa piara”.

In discursul sau din palatul prezidential cu vedere la Dunare, dupa intalniri private separate cu presedintele Katalin Novak si Orban, Francisc l-a citat pe Sfantul Stefan, fondatorul Ungariei crestine din secolul al XI-lea.

„Cei care se declara crestini, in compania martorilor credintei, sunt chemati sa dea marturie si sa se alature tuturor pentru a cultiva un umanism inspirat de Evanghelie si care sa se deplaseze pe doua cai fundamentale: sa ne recunoastem ca fiind copii iubiti ai Tatalui si sa ne iubim unii pe altii ca frati si surori”, a spus Francisc.

„In acest sens, sfantul Stefan i-a lasat mostenire fiului sau cuvinte extraordinare de fraternitate, cand i-a spus ca cei care sosesc cu limbi si obiceiuri diferite ‘impodobesc tara'”, a spus Francisc, citand porunca sfantului de a ‘primi strainii cu bunavointa si de a-i pretui’.

Pe de alta parte, Francisc a denuntat orice forma de „colonizare ideologica” pe teme precum „asa-numita teorie a genului” sau „dreptul la avort”.

Ulterior, adresandu-se episcopilor, preotilor si calugaritelor in Catedrala Sfantul Stefan, Francisc i-a indemnat pe maghiari sa ia atitudine fata de „ritmul rapid al schimbarilor sociale si cu criza de credinta care afecteaza cultura noastra occidentala”.

Orban, care a declarat ca Ungaria si Vaticanul sunt singurele doua state europene care pot fi descrise ca fiind „pro-pace”, a postat ulterior pe pagina sa oficiala de Facebook ca cuvintele papei au fost o „confirmare” a dorintei Ungariei de pace in Ucraina.

Ungaria sustine o Ucraina suverana, dar are in continuare legaturi economice puternice cu Rusia. Guvernul lui Orban a refuzat sa trimita arme in Ucraina. Papa a declarat ca trimiterea de arme in Ucraina pentru autoaparare este permisa din punct de vedere moral.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: