Papa, „idiotul” util al lui Putin? Suveranul Pontif cere Europei sa fie „mai primitoare cu imigrantii” si crede ca industria de armament este vinovata pentru razboiul din Ucraina

externe

papa, interzicere, mame-surogat

Papa Francisc a catalogat sambata industria de armament ca fiind un factor-cheie al „martiriului” poporului ucrainean in razboiul din Rusia, spunand insa pe de alta parte ca refuzul de a mai trimite arme acum va perpetua suferinta ucrainenilor. Francisc a parut sa se refere la recentul anunt al Poloniei ca nu mai trimite armament Ucrainei, atunci cand a fost intrebat despre razboi in timpul unor scurte remarci adresate reporterilor in timp ce se intorcea acasa de la Marsilia, Franta.

Francisc a recunoscut ca a fost frustrat de faptul ca initiativele diplomatice ale Vaticanului nu au dat prea multe roade, dar a spus ca in spatele conflictului dintre Rusia si Ucraina se afla si industria de armament. El a descris paradoxul care face ca Ucraina sa ramana un „popor martir” – faptul ca, la inceput, multe tari i-au dat arme Ucrainei, iar acum i le iau. Francisc a denuntat de mult timp reprezentantii industriei de armament ca fiind „negustori de moarte”, dar a afirmat, de asemenea, dreptul tarilor de a se apara singure.

„Am vazut acum ca unele tari se retrag si nu mai dau arme”, a spus el. „Acest lucru va incepe un proces in care martiriul este poporul ucrainean, cu siguranta. Si acest lucru este rau”. A fost o referire aparenta la anuntul premierului Mateusz Morawieck, care a anuntat ca Polonia nu mai trimite arme Ucrainei, ca parte a unei dispute comerciale.

„Nu ne putem juca cu martiriul poporului ucrainean”, a spus Francisc. „Trebuie sa ajutam la rezolvarea lucrurilor in modul in care este posibil. Nu pentru a ne face iluzii ca maine cei doi lideri vor iesi impreuna la masa, ci pentru a face tot ceea ce este posibil”, a spus el.

Francisc a vorbit si despre vizita sa de doua zile la Marsilia, unde a indemnat Europa sa fie mai primitoare cu migrantii. El s-a declarat incurajat de faptul ca exista o mai mare constientizare cu privire la situatia dificila a migrantilor, la zece ani dupa ce a facut prima sa calatorie in calitate de papa pe insula italiana Lampedusa, punctul zero al dezbaterii privind migrantii din Europa. Dar a spus ca „domnia terorii” pe care o indura acestia din partea traficantilor nu s-a imbunatatit.

Francisc a amintit ca, atunci cand a devenit papa, „nici macar nu stiam unde este Lampedusa”. Insula siciliana, care se afla mai aproape de Africa decat de partea continentala a Italiei, este destinatia preferata a traficantilor de migranti si a cunoscut frecvente naufragii in largul sau. Saptamana trecuta, insula a fost coplesita cand aproape 7.000 de migranti au sosit intr-o singura zi, mai mult decat populatia rezidenta.

Francisc, care a fost ales papa in 2013, a declarat ca a auzit unele povesti despre problemele din Lampedusa in primele sale luni ca papa „si in rugaciune am auzit „Trebuie sa mergi acolo”.” Vizita a ajuns sa intruchipeze importanta problemei migrantilor pentru Francisc, care a continuat sa faca unele gesturi memorabile de solidaritate, inclusiv in 2016, cand a adus inapoi in avionul sau o duzina de migranti musulmani sirieni dupa ce a vizitat o tabara de refugiati din Lesbos, Grecia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: