externe

Papa, „idiotul” util al lui Putin? Suveranul Pontif cere Europei sa fie „mai primitoare cu imigrantii” si crede ca industria de armament este vinovata pentru razboiul din Ucraina

Papa Francisc a catalogat sambata industria de armament ca fiind un factor-cheie al „martiriului” poporului ucrainean in razboiul din Rusia, spunand insa pe de alta parte ca refuzul de a mai trimite arme acum va perpetua suferinta ucrainenilor. Francisc a parut sa se refere la recentul anunt al Poloniei ca nu mai trimite armament Ucrainei, atunci cand a fost intrebat despre razboi in timpul unor scurte remarci adresate reporterilor in timp ce se intorcea acasa de la Marsilia, Franta.

Francisc a recunoscut ca a fost frustrat de faptul ca initiativele diplomatice ale Vaticanului nu au dat prea multe roade, dar a spus ca in spatele conflictului dintre Rusia si Ucraina se afla si industria de armament. El a descris paradoxul care face ca Ucraina sa ramana un „popor martir” – faptul ca, la inceput, multe tari i-au dat arme Ucrainei, iar acum i le iau. Francisc a denuntat de mult timp reprezentantii industriei de armament ca fiind „negustori de moarte”, dar a afirmat, de asemenea, dreptul tarilor de a se apara singure.

„Am vazut acum ca unele tari se retrag si nu mai dau arme”, a spus el. „Acest lucru va incepe un proces in care martiriul este poporul ucrainean, cu siguranta. Si acest lucru este rau”. A fost o referire aparenta la anuntul premierului Mateusz Morawieck, care a anuntat ca Polonia nu mai trimite arme Ucrainei, ca parte a unei dispute comerciale.

„Nu ne putem juca cu martiriul poporului ucrainean”, a spus Francisc. „Trebuie sa ajutam la rezolvarea lucrurilor in modul in care este posibil. Nu pentru a ne face iluzii ca maine cei doi lideri vor iesi impreuna la masa, ci pentru a face tot ceea ce este posibil”, a spus el.

Francisc a vorbit si despre vizita sa de doua zile la Marsilia, unde a indemnat Europa sa fie mai primitoare cu migrantii. El s-a declarat incurajat de faptul ca exista o mai mare constientizare cu privire la situatia dificila a migrantilor, la zece ani dupa ce a facut prima sa calatorie in calitate de papa pe insula italiana Lampedusa, punctul zero al dezbaterii privind migrantii din Europa. Dar a spus ca „domnia terorii” pe care o indura acestia din partea traficantilor nu s-a imbunatatit.

Francisc a amintit ca, atunci cand a devenit papa, „nici macar nu stiam unde este Lampedusa”. Insula siciliana, care se afla mai aproape de Africa decat de partea continentala a Italiei, este destinatia preferata a traficantilor de migranti si a cunoscut frecvente naufragii in largul sau. Saptamana trecuta, insula a fost coplesita cand aproape 7.000 de migranti au sosit intr-o singura zi, mai mult decat populatia rezidenta.

Francisc, care a fost ales papa in 2013, a declarat ca a auzit unele povesti despre problemele din Lampedusa in primele sale luni ca papa „si in rugaciune am auzit „Trebuie sa mergi acolo”.” Vizita a ajuns sa intruchipeze importanta problemei migrantilor pentru Francisc, care a continuat sa faca unele gesturi memorabile de solidaritate, inclusiv in 2016, cand a adus inapoi in avionul sau o duzina de migranti musulmani sirieni dupa ce a vizitat o tabara de refugiati din Lesbos, Grecia.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Se intampla si la case mai mari: Italia nu a reusit sa stranga niciun ban din taxa pe banci, care urma sa amendeze veniturile excesive ale acestora

Italia nu a colectat pana acum venituri din contestata taxa pe profiturile excesive ale bancilor…

21 de minute ago

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

3 ore ago

Avertisment socant al unui consilier al liderului suprem iranian Khamenei: „Iranul va construi bomba atomica daca se va simti amenintat”

Iranul va trebui sa isi "schimbe" doctrina nucleara daca existenta sa este amenintata de Israel,…

50 de minute ago

O noua „reusita” a guvernului Ciolacu: salile de pacanele, inchise la sate, se redeschid in orase

Salile de pacanele din localitatile mici au inceput sa se inchida rand pe rand, conformandu-se…

2 ore ago

Imagini nerecomandate cardiacilor: turisti chinezi, blocati timp de o ora pe marginea unei stanci abrupte, din cauza supraaglomeratiei – VIDEO

Muntele Everest nu este singurul varf din lume care se confrunta cu supraaglomerarea. La inceputul…

2 ore ago