Papa le cere italienilor sa faca copii, nu sa creasca pisici si caini. Anul trecut s-au inregistrat 392.598 de nasteri si 713.499 de decese in Italia

externe

Papa Francisc s-a alaturat vineri premierului Italiei, Giorgia Meloni, pentru a-i incuraja pe italieni sa aiba mai multi copii, denuntand precaritatea financiara cu care se confrunta cuplurile tinere si alegerile „egoiste” care au dus la o rata de natalitate negativa record care ameninta viitorul economic al tarii.

Francisc a indemnat la actiuni politice concrete pentru a inversa „iarna demografica”, care, in termeni de populatie, a dus anul trecut la disparitia unui oras de marimea orasului Bari. Blamand cuplurile care au animale de companie in loc de copii, Francisc a cerut ca resursele sa fie dedicate pentru a ajuta cuplurile sa isi mareasca familiile, spunand ca este necesar sa „plantam viitorul” cu speranta.

„Sa nu ne resemnam in fata plictiselii sterile si a pesimismului”, a declarat Francisc la o intalnire anuala a organizatiilor pro-familie. „Sa nu credem ca istoria este deja marcata, ca nu se poate face nimic pentru a inversa tendinta”.

Italia a inregistrat anul trecut un numar de 392.598 de nasteri, care, combinat cu un numar ridicat de decese, 713.499, a accelerat tendinta demografica ce ameninta sa prabuseasca sistemul de securitate sociala al tarii. Guvernul premierului Giorgia Meloni sustine o campanie de incurajare a cel putin 500.000 de nasteri pe an pana in 2033, o rata pe care demografii o considera necesara pentru a impiedica colapsul economiei.

Meloni a venit la putere anul trecut pe o campanie pro-familie „Dumnezeu, familie, patrie”, iar guvernul sau a propus o serie de masuri pentru a incerca sa incurajeze familiile sa aiba mai multi copii, avand in vedere ca rata de fertilitate a Italiei, de 1,24 copii pe femeie, este printre cele mai scazute din lume. Numeroase studii au indicat o combinatie de factori care descurajeaza femeile sa aiba copii, printre care se numara lipsa unor locuri de ingrijire a copiilor la preturi accesibile, salariile mici si contractele de munca precare, precum si traditia ca femeile sa poarte adesea povara ingrijirii parintilor mai in varsta.

Meloni, care are o fiica impreuna cu partenerul sau, a declarat la congresul asociatiei familiale ca a venit timpul sa se inverseze aceasta tendinta. Dar ea a spus ca acest lucru trebuie sa se faca fara a recurge la mame surogat, atingand subiecte de discutie politica mai largi care au inconjurat dezbaterea demografica din Italia, precum si represiunea guvernului impotriva migrantilor si aversiunea fata de inregistrarea copiilor din cuplurile de acelasi sex.

„Vrem o natiune in care sa nu mai fie scandalos sa spunem ca – indiferent de alegerile legitime, libere, de inclinatiile fiecarei persoane – toti suntem nascuti dintr-un barbat sau o femeie”, a spus Meloni in aplauzele publicului. „In care nu mai este tabu sa spui ca maternitatea nu este de vanzare, ca pantecele nu este de inchiriat si ca copiii nu sunt produse fara prescriptie medicala pe care le poti alege de pe raft ca si cum ai fi la supermarket si poate sa le returnezi daca apoi produsul nu corespunde asteptarilor tale.”

Vorbind in termeni religiosi, Meloni a concluzionat spunand ca guvernul sau vrea sa inceapa prin a „respecta demnitatea, unicitatea, sacralitatea fiecarei fiinte umane, pentru ca fiecare dintre noi are un cod genetic unic si irepetabil. Iar acesta, fie ca ne place sau nu, are ceva din sacru”.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: