Paradoxul rusesc: 57% vor pace, dar 74% sustin razboiul – analiza

analize

moscova, rusia

Diverse sondaje privind modul in care rusii percep razboiul din Ucraina, realizate la sfarsitul anului 2023, arata o Rusie schizofrenica, care sustine simultan razboiul si negocierile de pace, relateaza Kyiv Post.

Dar numarul scazut de inrolati, impreuna cu aversiunea fata de mobilizare, ar putea fi un indicator al indiferentei fata de razboi – rusii ar putea sustine razboiul, dar nu vor sa se sacrifice pentru el.

Trei sondaje au avut o constatare comuna – o mare parte dintre rusi par sa sustina razboiul.

Centrul Levada, cu sediul in Rusia, a relatat ca, in sondajul sau din noiembrie, 74% dintre cele 1.625 de persoane intervievate „sustin actiunile fortelor armate ruse in Ucraina”.

Centrul National de Cercetare a Opiniei (NORC) al Universitatii din Chicago, cu sediul in SUA, a constatat ca 63% dintre respondenti au sustinut invazia Rusiei, in propriul sondaj din noiembrie.

In octombrie, proiectul de cercetare sociologica Chronicles a constatat ca 52% dintre respondenti au declarat ca sustin razboiul. Cu toate acestea, proiectul initiat de opozitia rusa a concluzionat ca multi respondenti au ales probabil raspunsurile pe care le-au dat de teama repercusiunilor guvernamentale.

Diferitele metodologii folosite de sondaje au produs rezultate diferite, dar majoritatea au demonstrat o scadere a numarului de fanatici pro-razboi in interiorul Rusiei.

In sondajul Levada, 39% dintre cei intervievati – in scadere fata de 45% in octombrie – au declarat ca sustin fara rezerve actiunile armatei ruse si au folosit cuvantul „categoric” in raspuns.

Chronicles au plasat numarul sustinatorilor „consecventi” – adica cei care nu numai ca sustin razboiul, dar considera ca alocarile de fonduri destinate armatei ar trebui sa fie o prioritate si care s-ar opune retragerii din Ucraina fara a atinge obiectivele presedintelui rus Vladimir Putin – la doar 12 la suta dintre respondenti, in scadere de la 22 la suta in februarie.

Iar NORC a constatat ca putin sub jumatate, 45 la suta, sustin „cu tarie” razboiul.

Sondajul Levada a indicat ca 57% dintre rusi „cred ca ar trebui sa inceapa negocierile de pace”.

Cincizeci si sapte la suta este un nivel record, egaland doar nivelul din octombrie 2022, dupa ce Kremlinul a declarat o mobilizare partiala a rezervistilor militari.

Dintre cei intervievati, 24 la suta au declarat ca Rusia trebuie sa negocieze pacea, in timp ce 33 la suta ar „prefera” pur si simplu negocieri.

Intre timp, Chronicles a relatat ca 49 la suta dintre respondentii sai „nu si-au exprimat sprijinul pentru razboi”, iar 40 la suta „ar sustine decizia de retragere fara a atinge obiectivele razboiului”.

Respondentii sondajului NORC par sa aiba o pozitie pro-razboi mai puternica, cei care il sustin citand lupta impotriva SUA si NATO ca fiind principalul motiv, urmat de o serie de afirmatii privind presupusele ideologii ucrainene de extrema dreapta, care se aliniaza cu naratiunile Kremlinului folosite pentru a-si justifica invazia.

Sondajul Levada arata diviziuni in randul populatiei rusesti in functie de varsta si de sex, sprijinul pentru invazia in Ucraina injumatatindu-se in cazul celor cu varsta sub 24 de ani.

„Mai des decat altii, grupurile de varsta mai inaintata sustin actiunile fortelor armate ruse in Ucraina (89% dintre respondentii de peste 65 de ani) […] Nivelul de sprijin pentru actiunile trupelor ruse este mai scazut in randul grupurilor de varsta mai tinere (24% sub 24 de ani)”, se arata in raport.

Studiul arata, de asemenea, opinii diferite despre statul rus in functie de sex.

„[Mandria] nationala in Rusia este simtita in principal de barbati (47%) si de persoanele in varsta (52% cu varsta de 55 de ani si peste). Anxietatea, frica si oroarea sunt resimtite mai des de femei (42%) si de rusii mai tineri (43% cu varsta sub 24 de ani)”, arata studiul Levada.

Sondajul Levada a constatat ca moscovitii „sunt mai putin pregatiti sa treaca la negocieri de pace”. In alte regiuni ale Rusiei, mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca vad necesitatea de a incepe negocierile de pace, in timp ce la Moscova mai putin de jumatate, 43%, au spus acest lucru.

In timp ce sute de mii de oameni din alte regiuni au fost inrolati si s-au intors in saci de cadavre, orasele mari precum Moscova sunt in mare parte ferite de mobilizare si de efectele sanctiunilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: