politica

Parlamentarii au obosit, au intrat intr-o vacanta de 2 luni, pana la 1 septembrie

Senatul si Camera Deputatilor intra, de joi pana pe 1 septembrie, in vacanta parlamentara.

Prima sesiune a legislaturii 2020-2024 s-a incheiat miercuri, cu o sedinta comuna solemna, Parlamentul reunindu-se pentru a comemora, pentru prima data in istoria sa, victimele Pogromului de la Iasi, din iunie 1941.

Cu o zi inainte de finalul sesiunii, Parlamentul a respins motiunea de cenzura initiata de PSD si intitulata „Romania esuata. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Citu”. Numarul total al parlamentarilor care au votat la motiunea de cenzura a fost de 202, din care „pentru” au votat 201, iar „impotriva” a fost doar un vot.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adica jumatate plus unu din numarul de mandate.

Senatul a avut, miercuri, in ultima zi a sesiunii, plen cu vot final, cand a fost adoptat cu vot divergent si declaratii contradictorii intre parlamentarii coalitiei un proiect care prevede ca, in cazul neocuparii prin concurs a posturilor de directori de scoli, directorii interimari sa fie numiti de catre consiliile de administratie ale scolilor si nu de inspectoratele scolare, aminteste Agerpres.

In coalitie, s-a convenit organizarea unei sesiuni extraordinare la Senat, in luna iulie, pentru adoptarea proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, dupa primirea avizului Comisiei de la Venetia.

Si la Camera Deputatilor, in ultima zi din sesiune, a fost sedinta de plen. In aceasta sedinta a fost adoptata legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare. Alte doua proiecte importante care au primit votul deputatilor sunt cel potrivit caruia incitarea la violenta, ura sau discriminare impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si cel care stabileste ca valoarea indicatorului social de referinta se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent.

Parlamentul, pe final de sesiune, a revocat-o din functia de Avocat al Poporului pe Renate Weber. Revocarea a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala pe 29 iunie. Majoritatea parlamentara intentiona sa il numeasca in aceasta functie pe Fabian Gyula.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago