Parlamentarii AUR vor sa dea indemnizatii reparatorii pentru copiii veteranilor din Primul Razboi Mondial. Teoretic, acesti copii ar trebui sa aiba azi peste 100 de ani – daca mai traiesc

politica

proiect de lege, AUR, veterani, copii, Primul Razboi Mondial, indemnizatii

Ca sa nu mai spuna progresistii ca parlamentarii AUR iau banii statului de pomana, un grup de alesi ai acestui partid, in frunte cu George Simion, au decis sa propuna un proiect de lege menit sa compenseze sacrificiul eroilor din timpul celor doua razboaie mondiale, prin acordarea unor drepturi si urmasilor acestora.

Mai exact, dupa decesul invalizilor de razboi ori a veteranilor de razboi, copiii lor vor putea primi jumatate din indemnizatiile acestora. Astfel, 41 de deputati si senatori, marea majoritate parlamentari AUR, au solicitat dezbaterea in procedura de urgenta a unui proiect de lege care vizeaza modificarea si completarea a doua legi adoptate cu trei decenii in urma: Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi si Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi.

„Pana in prezent nu au fost adoptate prevederi care sa stabileasca masuri reparatorii in referire la acesti copii”, spun initiatorii legii, care motiveaza propunerea prin faptul ca de o indemnizatie asemanatoare beneficiaza si copiii eroilor Revolutiei din 1989.

Cele doua acte normative reglementeaza masurile cu caracter reparatoriu acordate de stat veteranilor de razboi, invalizilor de razboi, vaduvelor de razboi si vaduvelor veteranilor de razboi, din Primul sau Al Doilea Razboi Mondial, „in semn de recunostinta si pretuire pentru faptele de vitejie si sacrificiul adus pentru apararea idealurilor nationale, a drepturilor si libertatilor poporului roman, si datorita carora Romania este astazi un stat suveran, independent, unitar si indivizibil”, se arata in expunerea de motive.

Insa, autorii proiectului legislativ spun ca „mai exista o categorie de persoane care a suferit greutati insemnate de pe urma razboiului, respectiv cea a copiilor veteranilor/invalizilor de razboi”, iar „pana in prezent nu au fost adoptate prevederi care sa stabileasca masuri reparatorii in referire la acesti copii”.

Prin urmare, sustin parlamentarii AUR, este necesara modificarea cadrului legislativ, prin introducerea posibilitatii acordarii unor drepturi in favoarea copiilor invalizilor/veteranilor de razboi, „statul si societatea avand datoria morala de a se intoarce cu recunostinta cuvenita catre adevaratii sai eroi si copiii acestora si de a compensa sacrificiul veteranilor de razboi din timpul si ca urmare a celor doua razboaie mondiale”.

Astfel, „la decesul invalizilor de razboi ori a veteranilor de razboi, copiilor acestora li se acorda, lunar, jumatate din indemnizatiile” prevazute de Legea 49/1991.  Mai exact, copiii veteranilor de razboi ar primi 300 de lei lunar (adica jumatate din suma prevazuta, in prezent, in actul normativ, care este 600 de lei/luna). Totodata, copiii invalizilor de razboi ar urma sa primeasca sume cuprinse intre 450 si 750 de lei, in functie de gradul de invaliditate.

Ca argument in sustinerea propunerii facute, parlamentarii AUR spun ca de o indemnizatie reparatorie asemanatoare beneficiaza si copiii eroilor-martiri ai Revolutiei Romane din Decembrie 1989, ai revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 si ai revoltei muncitoresti anticomuniste din Valea Jiului – Lupeni august 1977.

Diferenta este insa ca revoltele anti-comuniste au avut loc in urma cu ceva mai mult de trei decenii, in vreme ce Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat acum 80 de ani, iar Primul Razboi Mondial acum peste 110 ani. Ceea ce inseamna ca, daca teoretic mai exista copii in viata ai soldatilor care au luptat in acest razboi, ei ar trebui sa aiba varsta de peste 100 de ani. De asemenea, proiectul ar putea deschide o cutie a Pandorei, intrucat si urmasii celor care au luptat la Posada, Rovine si Calugareni ar putea cere asemenea drepturi.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: