Parlamentarii indieni si-au luat ramas bun de la cladirea Parlamentului construita in epoca britanica

externe

Premierul indian Narendra Modi si parlamentarii au adus un omagiu luni parlamentului Indiei in ajunul trecerii acestuia dintr-o cladire din epoca coloniala britanica intr-un complex nou-nout, potrivit Reuters.

Construit de arhitectii britanici Edwin Lutyens si Herbert Baker cu doua decenii inainte de independenta Indiei din 1947, vechiul parlament a asistat la nasterea republicii si apoi a servit drept custode al celei mai mari democratii din lume.

Acum urmeaza sa devina muzeu, cei 788 de parlamentari mutandu-se intr-un complex nou, in forma de triunghi, ca parte a unei reconstructii de 2,4 miliarde de dolari a institutiilor cu o identitate mai indiana.

„Astazi este o ocazie de a ne aminti si de a rememora calatoria parlamentara de 75 de ani a Indiei inainte ca lucrarile plenului sa fie mutate in noua cladire”, a declarat Modi intr-o sesiune speciala inainte de mutarea de marti.

In mai, Modi a inaugurat noul parlament, parte a unei reamenajari ambitioase a complexului Central Vista din New Delhi, pe fondul protestelor partidelor de opozitie care doreau ca presedintele Indiei sa inaugureze cladirea.

Noua cladire, mai mare, cu patru etaje poate gazdui 1.272 de persoane.

„Este un moment foarte emotionant sa ne luam ramas bun de la vechea cladire a parlamentului… Gloria ei este si a noastra”, a spus Modi parlamentarilor din camera inferioara.

Discursul sau a marcat inceputul unei sesiuni speciale de cinci zile convocate de guvern, dar nu a existat o confirmare imediata a proiectelor de lege aflate in discutie.

Parlamentarii indieni au de obicei trei sesiuni pe an: una de buget, una de muson si una de iarna. In timp ce liderii opozitiei au pus sub semnul intrebarii semnificatia sesiunii speciale, ei si-au luat ramas bun de la vechea cladire si au asteptat cu nerabdare logistica, securitate si tehnologie mai bune.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: