Parlamentarii se intorc, teoretic, la munca: Senatul si Camera Deputatilor reincep, de astazi, a doua sesiune parlamentara a anului
Cele doua Camere ale Parlamentului au fost convocate luni, de la ora 16,00, in sedinte de plen separate, de conducerile Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor. Sedintele Birourile permanente, in vechea componenta, se vor desfasura inaintea lucrarilor in plen, la Camera Deputatilor fiind programata la ora 13,30, iar la Senat – la ora 9,00, potrivit Agerpres.
Conform reglementarilor legale, in prima zi a sesiunii parlamentare sunt alesi, in sedinta de plen a fiecarei Camere, membrii Biroului permanent – vicepresedintii, secretarii si chestorii, cu exceptia presedintelui, care este ales la inceputul legislaturii. La Camera Deputatilor, presedinte interimar este social-democratul Alfred Simonis, iar presedintele Senatului – liderul PNL, Nicolae Ciuca.
Alegerea conducerilor celor doua Camere se face la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuratiei politice a Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului si negocierii liderilor grupurilor. Listele candidatilor propusi pentru Birourile permanente se supun in intregime votului Camerei Deputatilor, respectiv al Senatului si se aproba cu votul deschis al majoritatii deputatilor sau senatorilor prezenti.
La final, vor avea loc sedinte ale Birourilor permanente in noua componenta pentru stabilirea ordinii de zi si a programului de lucru din aceasta saptamana.
Printre prioritatile sesiunii parlamentare se afla legea pensiilor speciale, care trebuie pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale, precum si alte proiecte necesare pentru indeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca Romania sa primeasca banii europeni, precum legea salarizarii, legea pensiilor.
De asemenea, este asteptat pachetul cu masuri fiscale, care se afla in discutia coalitiei de guvernare si pentru care premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.
In plus, Marcel Ciolacu a spus ca social-democratii pregatesc mai multe initiative legislative, care urmeaza sa fie depuse la Parlament, printre care sanctionarea celor care conduc sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor prin confiscarea autovehiculului sau eliminarea ‘pacanelor’ din localitati.
Si reprezentantii Opozitiei au anuntat mai multe proiecte din domeniile juridic, agricultura, sanatate, facilitati fiscale.