Categories: politica

Parlamentul a adoptat bugetul pe 2018. Marire consistenta acordata Curtii Constitutionale, mai mult decat a decis guvernul

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului au votat proiectul de buget pentru anul 2018, acesta fiind construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

Proiectul de buget pe anul 2018 a fost votat cu 255 de voturi „pentru” si 95 de voturi „impotriva”.

Cea mai mare suma, 350 de milioane de lei, a fost transferata fondului de rezerva al Guvernului, iar banii au fost luati din bugetul alocat pentru contributia Romaniei la Uniunea Europeana.

Astfel, au fost acordate 60 de milioane de lei in plus Secretariatului General al Guvernului pentru finantarea cultelor religioase si alte 5 milioane pentru minoritati.

De asemenea, Ministerul Culturii a primit in plus 8 milioane de lei pentru construirea monumentului Unirii de la Alba Iulia.

Tot 10 milioane de lei in plus a primit si Ministerul Energiei pentru un program de cercetare in domeniul nuclear.

Radioul public a primit 3 milioane de lei in plus fata de ce daduse Guvernul initial.

Tot cu 3 milioane de lei a fost majorat si bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

Nu in ultimul rand, Curtea Constitutionala a primit 2 milioane de lei in plus fata de varianta aprobata initial de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

„Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht”, precizeaza sursa citata.

Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevazute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari fata de 2017, fiind pentru prima data cand PIB-ul Romaniei va depasi nivelul de 200 miliarde euro.

Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge catre bugetul sanatatii, care va avea o crestere de 17% fata de 2017, bugetul educatiei, care va avea o crestere de 16%, si bugetul alocat investitiilor, care va avea o crestere de 42%

Comisiile de buget au adoptat, anterior bugetul Ministerului Finantelor Publice, hotarand sa diminueze cu 5,8 milioane lei cheltuieli de personal si sa aloce 350 de milioane de lei pentru fondul de rezerva pe care alesii l-au epuizat, initial, pentru a suplimenta bugetele altor institutii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

29 de minute ago

Un soldat rus a fugit peste granita in Polonia. Dezertorul avea la el documente militare, a luptat in Ucraina

Un soldat rus a fost retinut in Polonia dupa ce a trecut granita din Belarus.…

12 minute ago

Florin Citu stie ceva: „Ciolacu, daca nu te tine sefu’ de mana, esti praf”. Premierul PSD a dat vina pe fosta guvernare pentru datoria publica uriasa a Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca…

3 ore ago

Securitate fara precedent la Marsilia: Flacara olimpica a ajuns pe pamant francez

Flacara olimpica a ajuns miercuri, la Marsilia, cu 79 de zile inainte de ceremonia de…

4 ore ago

Ploile nu se opresc in Brazilia. Numarul deceselor a ajuns la 100. 417 dintre cele 497 de orase din statul Rio Grande do Sul au fost afectate

Numarul mortilor in urma inundatiilor din Rio Grande do Sul a urcat in ultimele zile…

4 ore ago

AstraZeneca retrage de pe piata vaccinul anti-Covid

AstraZeneca a initiat retragerea la nivel mondial a vaccinului sau COVID-19 din cauza „unui surplus…

4 ore ago