Parlamentul sarbilor bosniaci voteaza sa ignore deciziile si legile Inaltului Reprezentant al comunitatii internationale

externe

Parlamentul sarbilor bosniaci a votat, miercuri, sa nu mai publice decretele si legile emise de Inaltul Reprezentant al comunitatii internationale in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai fi recunoscute ca legislatie oficiala, potrivit Reuters.

Miscarea sfideaza acordurile de pace de la Dayton din 1995, care au pus capat razboiului din anii 1990, in baza carora a fost instalat un trimis international pentru a supraveghea implementarea pacii.

Sarbii spun ca nu-l recunosc pe fostul ministru german Christian Schmidt, care a fost numit in 2021, ca Inalt Reprezentant in Bosnia, deoarece Consiliul de Securitate al ONU nu i-a aprobat numirea.

„Astazi Bosnia si Hertegovina nu are Inaltul Reprezentant. Cel de aici (Schmidt) nu este Inaltul Reprezentant si acesta este mesajul Republicii Srpska”, a declarat in parlament Radovan Viskovic, prim-ministrul regiunii. Republica Srpska este una dintre entitatile politice care formeaza Bosnia si Hertegovina.

La inceputul acestei saptamani, Schmidt, care are puterea de a demite oficiali si de a impune legi, a avertizat ca sarbii se vor confrunta cu consecinte nespecificate daca incalca termenii acordului de pace, refuzand sa-i recunoasca actiunile.

Acordurile de pace de la Dayton, Ohio, au pus capat unui razboi de aproape patru ani, in care au murit aproximativ 100.000 de persoane, prin impartirea Bosniei in doua regiuni autonome, Republica Srpska majoritar sarba si Federatia croato-bosniaca.

Multi analisti considera motiunea ca un alt pas al liderului separatist pro-rus al sarbilor bosniaci, Milorad Dodik, spre secesiunea Republicii Srpska de Bosnia, obiectivul sau declarat de mult timp.

Christian Schmidt conduce Biroul Inaltului Reprezentant (OHR), o institutie internationala ad-hoc responsabila de supravegherea punerii in aplicare a aspectelor civile ale Acordurilor de la Dayton, iar aceasta numire a fost recunoscuta de Natiunile Unite, dar nu si de Consiliul de Securitate. Rusia si China i-au contestat numirea in cadrul ONU pentru ca nu a fost confirmat de Consiliul de Securitate, dar alte natiuni au spus ca nu este necesar.

In aprilie, mii de persoane au manifestat in Sarajevo, capitala Bosniei si Hertegovinei, impotriva Inaltului Reprezentant, cerandu-i acestuia sa demisioneze. Mitingul a fost convocat de organizatii civile si intelectuali care resping impartirea BiH pe baze etnice.

Potrivit criticilor, Schmidt a intervenit in ordinea constitutionala in ultimele luni, intarind pozitia nationalistilor croati.

Mitingul din fata biroului Inaltului Reprezentant al comunitatii internationale a fost unul pasnic. Unii demonstranti aveau pancarte pe care era scria „Schmidt go away, OHR stay!” („Schmidt pleaca, OHR, ramai!”)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: